Baleset

Lezuhant egy hídról az autóbusz, negyvenöten meghaltak

Lemondott az Európai Bizottság közlekedési igazgatója, aki korábban magának hagyta jóvá méregdrága katari utazásait

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Bizottság közlekedési osztályának főigazgatója, Henrik Hololei ellen vizsgálat indult, miután kiderült, hogy 2015 és 2021 között számos alkalommal ingyen repült a Quatar Airways légitársaság business osztályán. Katar nagylelkű ajándékait ugyanis épp akkor fogadta el a főigazgató, amikor az Öböl-menti ország és az Európai Unió a tervezett légi közlekedési megállapodáson dolgoztak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság közlekedési osztályának főigazgatója méregdrága katari utazásait saját maga számára engedélyezte, mely fölött senki sem gyakorolt kontrollt. Henrik Hololei ellen kétséges repülőútjai miatt belső ellenőrzés is indult, azonban kiderült, a vizsgálatot saját maga ellen folytatta le a főigazgató.

„Nem merült fel összeférhetetlenség azzal kapcsolatban, hogy a közlekedési osztály főigazgatója ingyen repülőutakat fogadott el Katartól”  – közölte az Európai Bizottság szóvivője, aki megerősítette: a vizsgálatot valóban saját maga ellen folytatta le Henrik Hololei.

Brüsszel szerint azonban nincs ezzel semmi probléma, mert hivatalosan ő volt jogosult eljárni az ügyben, még akkor is, ha személyesen érintett.

Dana Spinant az Európai Bizottság szóvivője ugyanakkor mégis azt mondta, szigorítanak az utazási szabályokon. „Az irányelvek felülvizsgálatán dolgozunk, és minden igazgatót tájékoztatunk majd, és arra kérünk, hogy alkalmazza az új, szigorúbb szabályokat” – fogalmazott a szóvivő.

Kapcsolódó tartalom

Brüsszel számára mégis kellemetlenné válhatott a botrányba keveredett főigazgató?

Szerdán került napvilágra a hír, mely szerint Hololei távozik eddigi posztjáról,

és a továbbiakban politikai tanácsadóként fog dolgozni a bizottság nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályán.

Henrik Hololei a kollégáinak küldött e-mailben a következőket írta távozásáról:

„Kedves barátaim és kollégáim!

Magam is szerettem volna tudatni veletek, hogy pénteken lesz az utolsó napom. Biztos vagyok benne, hogy láttátok a sajtó által a közelmúltban közölt nemzetközi konferenciákon való részvételemről szóló tudósításokat. Ez elvonta a figyelmemet, és megakadályozza a közlekedési osztályt abban, hogy előrehaladjon azokkal a feladatokkal, amelyek fontosak a biztonságosabb, fenntarthatóbb, előrehaladottabb és rugalmasabb közlekedési rendszer szempontjából, amelyre Európának szüksége van és amely célszerű is számára. Kértem, hogy helyezzenek át egy másik pozícióba, így (a továbbiakban) a nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályon folytatom a munkát. ”

Kapcsolódó tartalom

Az elmúlt napokban sajtóértesülések szerint a botrányba keveredett Hololeit a bizottságon belül lemondásra szólították fel, így könnyen lehet, hogy Brüsszel számára mégis kellemetlenné vált a főigazgató személye.

A brüsszeli intézmények jelenleg ugyanis a hírnevük megmentéséért küzdenek egy olyan korrupciós botrány közepette, amely szerint Katar és más külföldi kormányok fizettek az EP képviselőinek és más uniós politikusoknak azért, hogy az Európai Parlamentben az ő akaratukat hajtsák végre – emlékeztetett a Politico.

A lap kiemelte továbbá, hogy a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a Katargate-botrány fényében

fellépést sürgetett a korrupció ellen, illetve egy olyan etikai felügyeleti szerv létrehozásának ötletét is felvetette, amely az összes uniós intézményben képes lenne a visszaélések kivizsgálására és esetleges szankciók kivetésére is.

Azonban míg az EP-ben reformok várhatók a jövőbeni korrupciós problémák elkerülése érdekében, a bizottság és az Európai Tanács nem érintett az ügyben, így nem is jelentettek be semmilyen belső szabályok változtatását érintő intézkedést.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Henrik Hololei (Facebook)

Ajánljuk még