Időjárás

Jön a viharos szél – térképen mutatjuk, mi várható hétvégén

Késelés történt egy finnországi iskolában

| Szerző: hirado.hu
Egy észak-finnországi iskolában történt késelés tegnap. A fiatalkorú elkövető egy társát sebesítette meg, akit kórházba szállítottak. A helyi iskola vezetését megdöbbentette az eset, és annak kiváltó okait keresik. A gyakran példaként emlegetett finn oktatás történetében sajnos nem ez volt az első erőszakos eset: 1989 óta három iskolában is történtek halálos lövöldözések.

Sokkoló incidens rázta meg azt a Finnországot tegnap, amelynek köz- és felsőoktatási modelljét sokan példaértékűnek tartják idehaza is. Az észak-finnországi Ylivieska településének egyik kertvárosában működő általános iskola egy fiatalkorú tanulója késsel támadt egy diáktársára.

Kapcsolódó tartalom

A megszúrt fiatalt a helyi kórházba szállították, a tettest elfogták. A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit és pontos okait.

Az esettel kapcsolatban megszólalt az iskola igazgatóhelyettese, Kai Perttu, aki elmondta, hogy a megszúrt diák eszméleténél volt, amikor a kiérkező mentők kórházba szállították.

Értesüléseim szerint több diák tartózkodott az osztályteremben, amikor a szomorú incidens megtörtént. Az eset rendkívüli módon felkavaró és elszomorító

– tette hozzá az intézmény vezetője.

Kapcsolódó tartalom

Az késelés szemtanúinak az iskola pszichológust biztosít annak érdekében, hogy minél gyorsabban képesek legyenek feldolgozni a látottakat. Az, hogy miért következett be a skandináv országban viszonylag ritka iskolai erőszak, Perttu elmondta:

Kérdéseket vet fel az, hogy miért következett be ez az eset, amelynek okairól egyelőre nem tudunk bővebb információval szolgálni.

Az elmúlt években a finn oktatási és kulturális minisztérium támogatásával olyan program kidolgozásán tevékenykedtek a szakemberek, amely visszaszorítaná az iskolai agresszió minden formáját.

A gyakorta példának állított finn oktatási modell történetében, sajnos nem ez volt az első súlyos incidens: az elmúlt harmincöt évben három olyan lövöldözés is történt a skandináv országban, amely halálos áldozatokat követelt, ezek közül a legsúlyosabb 2008-ban következett be, amikor tizenegy ember halt meg egy kauhojaki iskolában, köztük az elkövető.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: hs.fi

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: Getty Images

Ajánljuk még