Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Hatszáz rendőr szorult eddig orvosi ellátásra – Franciaország még nem tért magához az erőszakhullámból

Egész Franciaországot megrázta az országon kedden végigsöprő erőszakhullám. Egyetlen nap alatt több mint 170 rendőr sérült meg és kétszáz tüntetőt tartóztattak le. Franciaországban hetek óta folyamatosak a demonstrációk amiatt a törvénymódosítás miatt, ami 62-ről 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. Jelenleg az alkotmánytanács döntésén múlik, hogy a törvény kihirdethető-e.

Eszméletét vesztette egy tüntető, amikor francia rohamosztagosok egy csoportja elsodorta a keddi párizsi demonstráción. A férfit végül a kommandósok vitték kórházba.

Még mindig nem tért magához Franciaország a keddi erőszakhullám óta. A rendbontók kukákat gyújtottak fel, füstbombákat robbantotta, számos helyen pedig macskakövekkel dobálták meg a rendőröket, máglyákat raktak és füstbombákat robbantottak. A kommandósok erre könnygázzal és vízágyúkkal reagáltak.

Kapcsolódó tartalom

Párizsban feketébe öltözött, maszkos tüntetők kezdtek rombolásba, és több utcafronti üzletet is feldúltak. Vasúti munkások pedig megszállták a vasúti pályaudvarokat és a sínpályákat, így bénították meg a közlekedést. Biarritz város repülőtéren füstbombát robbantottak, ezért ki kellett üríteni az épületet.

Már a Louvre, az Eiffel-torony, a Diadalív, és a versailles-i kastély sem látogatható, mert a hatóságok veszélyesnek nyilvánították ezeket a kultikus helyeket.

Franciaországban hetek óta folyamatosak tüntetnek a nyugdíjreform ellen, amely 62-ről 64 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. A kormány ellen két bizalmatlansági indítványt is benyújtottak, miután Emmanuel Macron parlamenti szavazás nélkül fogadtatta el a törvényt. Végül mindkét kérvény elbukott.

Kapcsolódó tartalom

Az indulatokat az korbácsolta fel újra, hogy a kormány visszautasította a szakszervezetek kérését, és nem vizsgálja felül a vitatott nyugdíjtörvényt. Elisabeth Borne miniszerelnök kijelentette: a jövő héten kész tárgyalni a szakszervezetekkel, de csak más ügyekben, a nyugdíj kérdésében ugyanis hajthatatlan.

„Ha az ember abba korba lép, pihenésre van szüksége, és nem arra, hogy több munkahelyen kelljen dolgoznia rossz szociális körülmények között. Franciaország ne legyen harmadik világbeli nemzet!” – jelentette ki egy tüntető.

A hatóságok szerint csak kedden legkevesebb 740 ezren vettek részt a demonstrációkban, összesen 240 helyszínen. Ugyanakkor a szakszervezetek szerint a tüntetők száma meghaladta a kétmilliót.

Csak ezen a napon 175 rendőr sebesült meg. A Belügyminisztérium szerint ezzel együtt összesen több mint 600 hatósági személynek volt szüksége orvosi ellátásra.

Kapcsolódó tartalom

Szerte az országban kétszáz rendbontót vettek őrizetbe egyetlen nap alatt, összesen pedig már több mint 650 tüntetőt állítottak elő a hatóságok – igaz, többségüket röviddel később elengedték.

A kormány 13 ezer rendőrt mozgósított az egyre súlyosbodó vandalizmus megfékezésére, ebből 5500-at csak Párizsban. Gérald Darmanin belügyminiszter a Nemzetgyűlésben azt mondta, a tüntetők egy része nem a nyugdíjreform, hanem a francia állam ellen dolgozik, amit nem fog tétlenül nézni az ország vezetése.

„Már nyolc szélsőbaloldali csoport feloszlatását javasoltam. Az államtanács mindegyik új kérelmemet jóváhagyta. Ezután is folytatjuk az ellenük vívott harcot a titkosszolgálatok segítségével”

– mondta Darmanin belügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

A nyugdíjtörvény szövegét jelenleg az alkotmánytanács vizsgálja felül. A testületnek egy hónapja van eldönteni, hogy kihirdethető-e a jogszabály. Macron elnök a tiltakozások ellenére is ragaszkodik ahhoz, hogy a nyugdíjreform még idén hatályba lépjen.

Kiemelt képen: A nyugdíjreform ellen tüntetők által felgyújtott szemeteskuka előtt rohamrendőrök Párizsban 2023. március 28-án. (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Ajánljuk még