Időjárás

Óriási fordulatot vesz az időjárás – kiderül, mit hoz a zsákban Sándor, József, Benedek

Erdogan: Törökország kész minden támogatást megadni Magyarországnak a gázellátás terén

Törökország és Azerbajdzsán kész minden támogatást megadni Magyarországnak a gázellátás terén – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán az ankarai államfői palotában, a Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel folytatott tárgyalást követő közös sajtótájékoztatón.

Erdogan a beszédében a transzanatóliai gázvezetéket (TANAP) említette biztosítékként, amely a dél-kaukázusi gázvezetékhez (SCP) csatlakozva egészen az azerbajdzsáni Sah Deniz mezőről továbbítja Európa irányába a kitermelt földgázt.

Erdogan a török-magyar kapcsolatokról szólva egyúttal megköszönte Magyarországnak azt a támogatást, amelyet a február 6-i dél-törökországi földrengések után a mentési munkálatok során nyújtott. Mint fogalmazott: „a segítő kéz a mélyreható baráti kötelékeink közvetlen megnyilvánulása volt”.

A magyar csapatok 35 honfitársunkat mentették ki sérülten a romok alól” – tette hozzá. Erdogan elmondta, hogy Novák Katalinnal elsősorban kereskedelmi, katonai, gazdasági és kulturális témákról egyeztetett.

Kapcsolódó tartalom

Jelezte azt is, hogy a Török-Magyar Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 6. ülését decemberben Budapesten tartják. A török államfő arról számolt be, hogy a két ország éves kereskedelmi forgalma elérte a 3,5 milliárd dollárt, a következő cél pedig a 6 milliárd dollár.

A török államfő egyúttal az orosz-ukrán háborúról is beszélt. A mielőbbi béketárgyalásokat és a háború lezárását sürgette.

Ajánljuk még