Aktuális

Lefokozták az utasszállító gép pilótáját, aki kis híján katasztrófát okozott

Brutális csendőrverés egy francia víztározónál: feloszlatják az „ökoterroristákat”?

| Szerző: hirado.hu
A Föld lázadói nevű mozgalom feloszlatását kezdeményezi Gérald Darmanin. A francia belügyminiszter kedden jelentette be, hogy megindítja az eljárást, három nappal azután, hogy súlyos zavargásokká fajultak az épülő Sainte-Soline-i víztározó elleni tiltakozások. Szélsőbaloldali csoportok a mentési munkálatokat is akadályozták. Egy tüntető az összecsapások óta kómában van.

Olajat öntött a tűzre a belügyminiszter bejelentése: nincs kizárva, hogy a Nyugat-Franciaországban, Poiters közelében fekvő, mindössze 353 fős Sainte-Soline nyugalmát továbbra is megzavarják olyan jelenetek, mint a három nappal ezelőtti, a szervezők adatai szerint 30 ezres, a rendőrség szerint 6000 fős, március 25-i, rendkívül erőszakos megmozdulás.

 

 

Kapcsolódó tartalom

Az egyre inkább szélsőbalra tolódó Föld lázadói (Soulèvements de la Terre) mozgalom aktivistái már tavaly októberben is kivonultak Sainte-Soline-be, és

megkísérelték a víztározók építésének megakadályozását.

Hétszeres a sérült rendfenntartók száma?

A rendfenntartókkal szemben rendkívül erőszakosan fellépő demonstrálók soraiban rendkívül agresszívan léptek fel a szélsőbaloldali Black block szervezet aktivistái, akik a Le Parisien összefoglalója szerint – melyet a Valeurs Actuelles című konzervatív lap is idéz – „nem haboznak szembeszállni a rendőrséggel, hogy elkövethessék visszaéléseiket, legyen az behatolás vagy szabotázs; gázálarcokkal, esernyőkkel , és kövekkel, Molotov-koktélokkal, és fémgolyókkal (petanque labdákkal) vannak felfegyverkezve”. A heves összetűzésekben a rendőrség adatai szerint 47 csendőr és összesen hét tüntető sérült meg. A sérülteket nem mindig tudták a kellő gyorsasággal ellátni. Gérald Darmanin belügyminiszter szerint a mentőakciókat az is lelassította, hogy a demonstrálók a csendőrök ellen is támadást intéztek. A zavargók mindenkire rátámadtak, fejsérülés érte az AFP francia hírügynökség munkatársait, két fotóst is.

A zavargóktól petárdákat és késeket is lefoglalt a rendőrség.

A szervezők szerint közel 200 a sérült tüntetők száma, ám ezt más források nem erősítették meg. Az összecsapásokban kómába esett egy ultrabalos szervezetekhez tartozó férfi, aki azóta sem tért magához. Miközben a tüntetések szervezői szerint mentését a csendőrök akadályozták, hivatalos források vitatják ezt az állítást.

Kapcsolódó tartalom

„Sajnálja” a zöld EU-képviselő

Gérald Darmanin belügyminiszter, aki

korábban is ökoterroristáknak nevezte a Föld lázadóit, most bejelentette, hogy megtette az első lépéseket a mozgalom feloszlatására.

„Nem értjük, hogy Darmanin hogyan oszlathat fel egy mozgalmat, mi nem egy egyesület vagyunk” – reagált erre Basile Dutertre, a Föld lázadói szóvivője. Miközben a megmozduláson is részt vevő francia zöldpolitikus, David Cormand, a párt európai parlamenti képviselője a Franceinfo rádióban kijelentette: „elképesztő, hogy 3200 rendőr véd egy lyukat”, arra a kérdésre, hogy a demonstrálók között sokan baseball-ütőkkel és fémgolyókkal támadtak a rendőrökre, annyit mondott, hogy ezt sajnálja és „nem támogatja”.

 

A nyugat-franciaországi térségben fekvő Sainte-Soline-i és a Mauzé-sur-le-Mignon-i víztározók építése már a kezdetektől a szélsőbaloldali szervezetek célkeresztjébe került, amelyek felhasználták azt, hogy civil szervezetek is ellenezték – jóval kevésbé radikális módon – az építkezést, melyet helyi helyi gazdaszervezetek kezdeményeztek. A mozgalomban így például részt vesz a Confédération Paysanne nevű mezőgazdasági szakszervezet is.

Történelmi aszály

Mindkét víztározó egy 16 tározóból álló projekt része.

Kapcsolódó tartalom

A tározók tervezett összkapacitása mintegy hatmillió köbméter. A 2018 óta működő projektet egy 450 gazdálkodóból álló szövetkezet valósítja meg, állami támogatással.

Az építkezés egyik célja az, hogy nyáron ily módon csökkentsék a hálózati vízhasználatot. A teljes költség 76 millió euró, melynek 70 százalékát közpénzekből finanszírozzák,

cserébe azért, hogy a kedvezményezett gazdálkodók agroökológiai módszereket alkalmaznak.

A Franciaországban tavaly pusztító, történelmi léptékben is egyedülálló aszály miatt kiéleződtek a vízkészletekről szóló viták. A mesterséges víztározók támogatói szerint ezek a létesítmények megoldást jelenthetnek a jövőbeni szárazságok idején jelentkező vízhiányra. A projekt ellenzői szerint azonban ez a megoldás a nagy mezőgazdasági termelőknek kedvez a nyári öntözéshez, ám nem nyújt közvetlen segítséget a helyi közösségeknek.

Kiemelt kép: Rohamrendőrökre támadnak a szélsőbaloldali aktivisták Sainte-Soline-ban, 2023. március 25-én. Ellenzik a helyi gazdák aszály elleni összefogását. (Fotó: Jerome Gilles/NurPhoto/Getty Images)

Ajánljuk még