Interjú

75 éves Reviczky Gábor, aki elárulta, mit kívánna, ha kifogná a csodatévő aranyhalat

Az Ukrán Ortodox Egyház ukrajnai megkülönböztetéséről fogadott el nyilatkozatot az orosz parlament felsőháza

Nyilatkozatot fogadott el az Ukrán Ortodox Egyházhoz (UPC) tartozó hívők jogainak megsértéséről szerdán az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács, felszólítva a világ parlamentjeit és a nemzetközi szervezeteket: követeljék meg Kijevtől, hogy hagyjon fel a hívők hátrányos megkülönböztetésével és a szent helyek megsértésével.

A dokumentumban az orosz szenátorok „határozottan elítélik az ukrajnai hívők jogainak megsértését”, akikről megjegyzik, hogy a „kijevi rendszer vallási türelmetlenségének az áldozataivá váltak”.

Az orosz felsőház szerint „az ukrán hatóságok gyakorlatilag a Nyugat támogatásával létrejött, politikailag hozzájuk kötődő, magát Ukrajna Ortodox Egyházának (PCU) nevező egyházat akarják az ukrán nép hivatalos egyházának kinevezni.

Eközben üldöztetésnek vetik alá a Moszkva által kánoninak tartott Ukrán Ortodox Egyházat (UPC):

elkobozzák a templomait, törvénytelen módon felszámolják a közösségeit, megfosztják állampolgárságuktól, és elnyomásnak vetik alá papjait.

Az orosz felsőház a hívők jogainak megsértésére példaként hozza fel, hogy az ukrán hatóságok úgy döntöttek: megfosztják az UPC-t egyik legfontosabb szentélyétől, a kijevi barlangkolostortól (Pecserszka Lavra).

A Szövetségi Tanács szerint a kijevi vezetés politikája sérti a szabad gondolkodáshoz való jogot, a lelkiismereti és vallásszabadságot, és ellentétes az ENSZ vonatkozó nemzetközi okmányaival. Valentyina Matvejenko, a felsőház elnöke közölte, hogy a nyilatkozatot eljuttatják a külföldi államok parlamentjeihez és a nemzetközi szervezetekhez.

Kapcsolódó tartalom

Vlagyimir Legojda, az Orosz Ortodox egyház moszkvai patriarkátusa társadalmi és médiakapcsolatokért felelős zsinati osztályának vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva az UPC által kezdeményezett bírósági eljárásokra hivatkozva úgy vélekedett, hogy halvány remény továbbra is van a Pecserszka Lavrában élő szerzetesek és papok ügyének jogi megoldására.

Pavlo (Lebed), a Kijev által Moszkva-barátnak bélyegzett UPC metropolitája, a Pecserszka Lavra apátja kijelentette, hogy a kolostor ügyében nem lehet kompromisszum, és hogy a szerzetesek a végsőkig kitartanak. Álláspontja szerint a kolostor épületeinek bérletéről szóló megállapodást a kormány nem bonthatja fel egyoldalúan, ezért bírósági döntésre van szükség.

Közölte, már három keresetet nyújtottak be a szerződés felbontásának megtámadására. Jepifanyij metropolita, az ukrán kormány által támogatott PCU vezetője szerdán Avrahamij archimandrita személyében vikáriust nevezett ki a Pecserszka Lavra élére. Ő ismételten arra szólította fel a rivális egyház papjait, hogy lépjenek át az ő egyházába.

Szerdán Kijevben több száz hívő gyűlt össze a barlangkolostorban imára, ahol feltehetően ez lesz az utolsó liturgia, miután a Moszkvához fűződő viszonyával kapcsolatos vádak miatt az ukrán kormány felszólította az Ukrán Ortodox Egyház szerzeteseit, hogy szerda estig hagyják el a 980 éves épületegyüttest.

Az ukrán kormány szerint az UPC megsértette a bérleti szerződést, és illegálisan építkezett az államtól bérelt területen.

Az egyház ezt tagadja, és hangoztatja, hogy a kormány nem nyújtott be ezzel kapcsolatos bizonyító erejű okiratokat.

Kijev azzal vádolja az UPC-t – a második legnépesebb ukrajnai ortodox egyházat –, hogy kapcsolatban áll az Orosz Ortodox Egyházzal (RPC), amely szerinte támogatja Moszkva ukrajnai háborúját. Az UPC kitart amellett, hogy 2022 májusában, a háború kezdete után három hónappal függetlennek nyilvánított magát az RPC-től.

A háború tavaly februári kezdete óta az UPC ötvennél több papját vették őrizetbe Oroszországgal való kollaborálás vádjával, 13-at pedig az állampolgárságától is megfosztották. Az UPC szerint hiányoznak a vádat alátámasztó bizonyítékok.

Ajánljuk még