Megrázó

Varga Judit: Magyar Péter késsel a kezében járkált a házban

Szenved a francia energiaszektor a sztrájkok miatt

Franciaországban egyre súlyosabb zavarok vannak az energiaszektorban a nyugdíjreform elleni tiltakozások miatt. A stratégiai ágazatokban már harmadik hete folytatódik a határozatlan idejű sztrájk, így Párizs utcáin hétezer tonnányi szemét halmozódott fel, és az áram- és a gázszolgáltatásban is csökkent a termelés. A legnagyobb gondot azonban az olajfinomítók munkabeszüntetése okozza.

 

Most már csak két olajfinomító működik az országban a nyolcból, ezekben is csökkent a termelés, és ami az igazi gondot okozza az az, hogy ezek mellett az olajfinomítók mellett találhatók az olajraktárak, az olajtározók, és ezeket blokkolják a sztrájkolók. Nem lehet ki- és bejutni, ezért egyre több helyen jelentkezik üzemanyaghiány. Országosan most már a kutak több mint 15 százalékánál jelentkezik valamilyen üzemanyagból hiány, és több mint 7 százaléka a kutaknak kiürült” – számolt be az M1 Híradó helyszíni tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A nyugdíjreform ellen tüntetnek a délnyugat-franciaországi Marseille-ben a francia szakszervezetek által meghirdetett egynapos országos sztrájk alatt, 2023. március 23-án (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Ajánljuk még