Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Magyarország és Lengyelország nemmel szavazott Brüsszel földgázcsökkentést célzó javaslatára

Veszélyes Brüsszel legújabb javaslata a fölgázfelhasználás csökkentésére, ezért arra Magyarország és Lengyelország is nemmel szavazott – jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a bizottság a korábbi, 15 százalékos csökkentést előíró rendeletét hosszabbítaná meg a nyárra is. A kormány szerint azonban ezzel nőne a gazdasági visszaesés kockázata.

 

Legalább 15 százalékkal kell csökkenteniük a gázfogyasztásukat télen a tagállamoknak. Erről tavaly júliusban döntött Brüsszel, annak ellenére, hogy hazánk és Lengyelország sem támogatta.

A fűtési szezon pedig még véget sem ért, a gázkorlátozás kérdése azonban újra napirenden van. Az Európai Bizottság meghosszabbítaná a korábban elfogadott rendeletét, vagyis nyáron is korlátozná az országok gázfelhasználását.

Beláthatatlan következményei lehetnek a földgázfogyasztás további csökkentésének – jelentette ki Szijjártó Péter az unió energiaügyi tanácsának keddi ülése után. A külgazdasági és külügyminiszter közölte: Magyarország és Lengyelország nemmel szavazott a tervezetre, amivel ismét a tagállamoktól vennének el hatásköröket.

Kapcsolódó tartalom

„Ez a javaslat az áremelkedés veszélyét hozza magával, ellátásbiztonsági veszélyt rejt magában, és gazdasági visszaesést okozhat, tehát mindezek miatt Magyarország ezt a javaslatot nem szavazta meg, mi továbbra is… továbbra is egyértelműen azt az álláspontot képviseljük, hogy a földgázellátás nem politikai kérdés, politikai alapon diszkriminálni földgázforrásokat rendkívül kártékony dolog, segíteni kellene, hogy minél nagyobb mennyiségű földgáz minél több forrásból érkezhessen Európába” – fogalmazott a külügyminiszter.

Az unió energiaügyi miniszterei nukleáris kérdésekről is tárgyaltak. Hónapok óta sürgeti Brüsszel, hogy az orosz atomipart is szankcionálják. Csakhogy azt egyre többen ellenzik.

Francia vezetéssel most létre is hoztak egy koalíciót, mely 12 tagállamból áll, amelyek közül heten készítenek elő vagy már építenek is új atomerőművet. Szijjártó Péter azt mondta, megállapodtak hogy a jövőben szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a nukleáris energiát ne lehessen politikai vagy ideológiai alapon háttérbe szorítani. A tárcavezető úgy látja: nukleáris újjászületés következik be Európában.

„Azt szorgalmazzuk, hogy a hitelezési feltételek változzanak meg úgy, hogy azok a nukleáris beruházásokra is sportszerű, fair módon igénybe vehetők legyenek, szorgalmazzuk azt, hogy a jogi eljárások és az engedélyezi eljárások kerüljenek felülvizsgálatra, alapozva arra a most már több évtizedes tapasztalatra, amelyet Európa gyűjtött a nukleáris energia felhasználás során” – mondta.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a német kormány továbbra is blokkolja a paksi bővítést, nem engedi a Siemensnek a vezérlőrendszerek szállítását.

Hazánk ezért úgy döntött növeli a francia szerepvállalást, és a Framatom nevű cégtől szerzi be a szükséges berendezéseket. Erről néhány hete meg is állapodtak. A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte: Magyarország elkötelezett abban, hogy Paks II-t a Roszatom építse meg.

Kapcsolódó tartalom

Két új reaktor kap helyet a meglévő mellett, a tereprendezés már hónapok tart. Teljesítményük egyenként 1200 megawatt lesz. Élettartamuk pedig legalább 60 év, vagyis hosszú távon biztosítják majd Magyarország villamosenergia-ellátását.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Ajánljuk még