Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

„Kétezer-ötszáz eurót kér az embercsempész az útért” – óriási a nyomás Európán

Több mint ötszáz határsértővel szemben intézkedtek a magyar határőrök hétvégén. A horvát határt is folyamatos nyomás alatt tartják az illegális bevándorlók. A tavaszias időjárás egyre kedvezőbb feltételeket biztosít a számukra, ezért egyre többen indulnak el a hegyvidékes tájakra, hogy onnan próbáljanak meg az Európai Unió területére lépni. A szakértők szerint továbbra sem csökken a migrációs nyomás Európában.

 

Terepmintás és kék színű sátrak állnak a Szabadka környéki erdőkben. Körülöttük eldobált cigarettás dobozok, telefonkártyák és orvosi papírok. A határ menti övezetben bujkáló illegális bevándorlók gyakran változtatják táborhelyüket. A közelben húzódik a magyar határkerítés, amelynek a migránsok által megbontott elemei a szerbiai oldalon hevernek.

A szabadkai befogadóközpontban migránsokat csak elvétve látni, ugyanis napközben pihennek. Ramadán van, a muszlim böjt, amikor napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, nem ihatnak.

Kapcsolódó tartalom

A Szabadka külvárosához közeli makkhetesi erdő tele van illegális sátortáborokkal. A rendőrség rendszeresen járőrözik a környéken. Az illegális bevándorlókat időnként begyűjtik, a helyiek szerint azonban az utánpótlás folyamatos, taxisok hordják őket.

Folyamatos nyomás alatt tartják a migránsok a bosnyák–horvát határt is. Egyre többen indulnak el a hegyvidékes tájak felé, hogy onnan érjék el az Európai Uniót. Embercsempészek segítségével akarnak továbbjutni Bosznia-Hercegovinából. Az országban az egyik legkifizetődőbb illegális tevékenységnek számít az embercsempészet.

Az állítólagos segítségért cserébe akár több ezer eurót is hajlandók fizetni a migránsok.

„Kétezer-ötszáz eurót kért az embercsempész az útért. Ő Afganisztánban van, onnan irányít minket. Ott kellett neki odaadni a pénzt. A testvérem és az apám fizették ki az összeget” – mondta egy pakisztáni migráns.

Az illegális bevándorlók állandó félelemben tartják a lakosságot. Feltörik és elfoglalják a lakatlan házakat.

Kapcsolódó tartalom

Biztos, hogy mindannyian veszélyesek. Mindegyik fekete öves. Képzettek a harci sportok területén. Legyőzhetetlenek. Lehetetlen harcolni velük. Nem is szabad, mert különben bajod eshet. A legokosabb messziről elkerülni őket” – panaszkodott egy helyi lakos.

Szakértők szerint jelentősen erősödött a migrációs áramlás, ezért Európa nehéz nyár előtt áll.

Az Európai Unión belül bár egyre erősebbé válnak azok a politikai vélemények, hogy a külső határokat őrizni kell, a nyilatkozatokat konkrét lépések azonban eddig még nem követték.

Az az egy biztos, hogy Magyarországnak nagyon fontos, és ezt Orbán Balázs politikai igazgatónak a nyilatkozata is megerősíti, hogy a határvédelemre Magyarország pénzt kapjon, a határvédelmi költségét Magyarországnak térítsék meg, és ebbe beleértendő a határkerítés építésének a költségei is” – fogalmazott Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője.

A téli időszakban sem csökkent a migrációs nyomás, és az érkezők kivétel nélkül embercsempészek segítségével jutnak a határokhoz. Tunéziában és Líbiában is tömegek tartózkodnak. Törökországban pedig jelenleg csaknem ötmillió illegális bevándorló él.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még