Baleset

Megrázó felvétel: kisodródott a pályáról Lábatlan és Bajót között a versenyautó, négyen meghaltak

Erősödik a Németországba irányuló illegális migráció

Erősödik a Németországba irányuló illegális migráció – írta a Bild című német lap kedden a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) és a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség adatait ismertetve.

A BAMF kimutatása szerint a január-februári időszakban 54 333 ember nyújtott be menedékjog iránti kérelmet Németországban, 85 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

A szövetségi rendőrség szerint a menedékkérők három fő útvonalon érkeznek. Az úgynevezett balkáni migrációs útvonalon kissé csökken a nyomás: míg tavaly 136 százalékkal nőtt az országot a Balkánon keresztül elérők száma, ez idén február végéig 28 százalékkal csökkent.

A Földközi-tenger középső medencéjén keresztül érkezők, vagyis a líbiai-tunéziai térségből Olaszországba átkelő, majd onnan Németországba továbbutazó menedékkérők száma viszont nagyságrendekkel emelkedett:

idén február végéig 21 ezren érkeztek ezen az útvonalon, ami 255 százalékos növekedést jelent.

Új fejlemény továbbá, hogy egyre több afgán állampolgár használja a Törökországból Olaszországba vezető tengeri útvonalat – állapította meg a szövetségi rendőrség.

Elemzésükben kiemelték, hogy ismét egyre nagyobb az úgynevezett keleti migrációs útvonal jelentősége. A menedékkérők ezen az útvonalon Oroszországon, Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül érkeznek Németországba. A tavalyi év azonos időszakához képest február 28-ig 141 százalékkal nőtt az ezen útvonalon érkezők száma.

Kapcsolódó tartalom

Egyre több szíriai, afganisztáni és iraki menedékkérő irataiban szerepel oroszországi beutazási bélyegző, amivel kapcsolatban ugyan nincsenek arra utaló „konkrét adatok”, hogy Moszkva ismét menedékkérők révén igyekezne nyomást gyakorolni, az viszont megállapítható, hogy az orosz szervek nem lépnek fel aktívan az illegális migráció ellen – ismertette a Bild a szövetségi rendőrség elemzését.

A BAMF-hoz tavaly 226 467 menedékjogi kérelmet nyújtottak be, ez 52 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 148 233-hoz képest.

Ennél több kérelmet az ország újraegyesítése óta csak öt alkalommal regisztráltak: a legutóbbi nagyobb menekülthullám éveiben, 2015-2016-ban, és a délszláv háború idején, az 1991-1993-as időszakban.

Az orosz támadás ellen védekező Ukrajnából nagyjából egymillió ember menekült Németországba, ők automatikusan, külön eljárás nélkül védelmet kaptak. Velük együtt 2022-ben minden korábbinál többen érkeztek Németországba a menekültügyi rendszer révén.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még