Megrázó

Varga Judit: Magyar Péter késsel a kezében járkált a házban

Egyre hevesebbek a tiltakozások Franciaországban, a párizsi boltosok már bedeszkázzák üzleteiket

Ismét zavargásokká fajultak a nyugdíjreform elleni tiltakozások több francia városban, a rendbontók ezúttal is több helyen gyújtogattak és a rendőrökkel is összecsaptak. Országos tüntetések és munkabeszüntetések zajlanak már hetek óta a nyugdíjkorhatár emelése miatt, az ország vezetése azonban egyelőre hajthatatlan, és nem akar változtatni a tervein.

 

Felgyújtották egy bank bejáratát a franciaországi Nantes városában kedden. A tüntetők a rendőrökre is rátámadtak, akik könnygázzal oszlatták a tömeget. Ezrek tiltakoztak kedden is a nyugdíjreform ellen, amellyel 62-ről 64 évre emeli a nyugdíjkorhatárt a francia kormány.

Egyre hevesebbek a tiltakozások

Az új törvény ellen hetek óta rendszeresek a megmozdulások. A tiltakozások azonban az elmúlt tíz napban sokkal hevesebbek, amióta Emmanuel Macron francia elnök elfogadtatta a törvényjavaslatot anélkül, hogy azt a nemzetgyűlésben szavazásra bocsátotta volna. A szakszervezetek keddre ismét országos szintű tüntetést és sztrájkot szerveztek, több helyen az utakat is lezárták.

Kapcsolódó tartalom

Franciaország nyugati részén, a Rennes városát megkerülő autópályán az egyik irányba órákra megbénult a forgalom, miután a tiltakozók égő járművekkel zárták el az utat.

A munkabeszüntetések miatt az ország hét-nyolc olajfinomítója közül hétfőn már csak kettő működött. Van olyan francia megye, ahol a benzinkutak több mint felében nincs üzemanyag. A keddi és szerdai repülőjáratok ötödét törölni kellett a légi irányítók sztrájkja miatt. De a vasúti és tömegközlekedési dolgozók egy része sem állt munkába, ami országszerte fennakadásokat okoz. A párizsi Gare de Lyon pályaudvarnál a síneket is elfoglalták a tüntetők.

Harmadik hete sztrájkolnak a hulladékszállítók

Párizs egyes kerületeiben harmadik hete tart a hulladékszállítók munkabeszüntetése, és a főváros körüli szemétégetők egy része sem működik. De a hatóságok a sztrájkolók egy részét kötelezték a munkafelvételre, így a hulladékhalmok egy részét eltakarították.

„Még nem végeztünk a sztrájkkal, folytatni fogjuk és kitartunk”

– mondta egy szemétszállító férfi.

A hulladékhalmokat azonban nem csak higiéniai okokból kell időnként összeszedniük, a francia fővárosban ugyanis a tiltakozók rendszeresen a felgyújtják a kukákat és azok tartalmát.

Kapcsolódó tartalom

A párizsi boltosok elővigyázatosságból bedeszkázták üzletük kirakatait kedd délelőtt. A hatóságok országszerte 13 ezer rendőrt vezényeltek ki a megmozdulásokhoz, mintegy felük a francia fővárosban teljesít szolgálatot.

Az egyik szakszervezet vezetője kedd reggel egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy a tiltakozási hullámnak csak az új nyugdíjtörvény felfüggesztése vethet véget.

Kapcsolódó tartalom

Macron hajthatatlan

„Emberek milliói ellenzik ezt a nyugdíjreformot, és utcára vonulnak miatta. Ha el akarjuk kerülni az összetűzéseket, akkor a megbékélés jelentheti a kiutat” –mondta Laurent Berger, a CFDT szakszervezet vezetője.

Az érdekképviselet vezetője azt javasolta, hogy jelöljenek ki közvetítőket, akik felvehetik a kapcsolatot az ország vezetésével. A kormányszóvivő szerint akár magával Emmanuel Macron elnökkel vagy a miniszterelnökkel is tárgyalhatnak, de a reform bevezetését nem állítják le.

Kapcsolódó tartalom

„A köztársasági elnök kijelentette, hogy kész találkozni a szakszervezetekkel, amint az alkotmánybíróság elbírálja, hogy megfelelő-e a törvény szövegezése, mi ugyanis tiszteljük a demokratikus intézményeket. Ezen túlmenően a miniszterelnök a szakszervezetek rendelkezésére áll, hogy közvetlenül fogadja őket és beszélhessenek” – fogalmazott Olivier Veran francia kormányszóvivő, aki azt kérte a demonstrálóktól, hogy az emberek érezhessék biztonságban magukat Franciaországban.

Kiemelt kép: MTI/AP/Lewis Joly

Ajánljuk még