Megrázó

Varga Judit: Magyar Péter késsel a kezében járkált a házban

Az orosz–ukrán háború egyik legnagyobb nyertese a török hadiipar

| Szerző: hirado.hu
Az elmúlt években folyamatosan nőtt a török hadiipari gyárak bevétele. Az ankarai kormányzat korábbi célja megvalósulni látszik: fokozatosan válik hadiipari nagyhatalommá Törökország, amely hadiüzemeiben öt évre előre leadott megrendelések vannak. Az orosz–ukrán háború is Ankarának kedvez: számos ország Ukrajnának ajándékozott fegyverzetét Törökországból szeretné pótolni továbbá a közel-keleti országok is vásárlói lehetnek a török fegyvergyáraknak.

 

Az orosz–ukrán háborúban bevetett haditechnikai eszközök közül a pilóta nélküli repülőgépek, vagyis a drónok kiemelt szerepet kaptak. Az egyik legismertebb dróngyártó cég, a török Baykar vállalat, amelynek repülői az ukrán frontokon is bevetésre kerültek. A Baykar révén Törökország egyre komolyabb hadiipari szereplővé válik a világpiacon:

2022-ben rekordárbevételt elérve, közel 4,5 milliárdos fegyverexportot ért el,

amely összeg nagyobb, mint néhány európai ország éves hadászati kiadása. Ankara további célja, hogy 2023-ban elérje a hatmilliárd dollárt az ország fegyverexportja. A tengerentúlra eladott fegyverekből származó bevétel 2020 és 2021 között 42 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó tartalom

A rohamos növekedés hátterében az ankarai kormányzat, 2000-es évek elején létrehozott katonai programja állt, amelynek középpontjában

a modern és önfenntartó védelmi ágazat kiépítése, valamint a török tulajdonú beruházások széles körű ösztönzése szerepelt.

A török drónoknak köszönhetően Ankara egyre inkább a fegyverpiac „nagyágyúi” közé kerülhet, a Baykar cég pilóta nélküli gépei Ukrajna mellett Líbiában, Szíriában, valamint az örmény–azeri konfliktusban is megjelentek. Az Atlantic Council amerikai agytröszt közlése szerint a drónok sikere egyértelműen segíti Törökország nemzetközi kapcsolatainak erősödését, különösen olyan államokkal, mint Kazahsztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán, Lengyelország vagy éppen Szaúd-Arábia.

Felerősíti a török haditechnika expanzióját, hogy az orosz–ukrán háború miatt számos ország katonai eszközök vásárlásába kezdett, így például a török

Assan Group vállalatnál a gyártókapacitásás-növelését kellett végrehajtani.

Kapcsolódó tartalom

Szintén sok megrendelője van a Pavotek hadiipari cégnek, amelynek igazgatója, az amerikai CNBC-nek elmondta,

megnövekedett a kereslet termékeink iránt, főképp európai, közel-keleti és távol-keleti megrendelőink vannak. Ez pedig világosan megmutatja, hogy a török haditechnikai eszközök minden körülmények között megállják a helyüket.

Török források szerint további megállapodások vannak Katarral, az Egyesült Arab Emírségekkel, és egyéb olajkitermelő államokkal, így Ankara fegyverexportja tovább nőhet. Ráadásul a NATO azon államai, amelyek a saját készleteikből szállítottak fegyvereket a harcban álló Ukrajnának, szintén vásárlói a török fegyvergyártóknak, így az ő megrendeléseik már meg is érkeztek több török gyártóhoz.

Kapcsolódó tartalom

Az Assan Group igazgatójának, Emin Önernek a közlése szerint

az összes török gyártó tele van megrendelésekkel az elkövetkezendő öt évre, a gyárakban folyamatos a termelés, éjszaka sem állnak le a gyártósorok.

Amennyiben a török hadiipar az elkövetkező években úgy fejlődik, és olyan eredményeket produkál, ahogy az ankarai kormányzat és a tulajdonosaik várják, Törökország haditechnikai nagyhatalom lehet.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Cnbc.com

A kiemelt képen: A robotrepülőgépeket gyártó török cég Baykar, TB–2-es harci drónja. (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

Ajánljuk még