Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Zelenszkij Zaporizzsjában találkozott a NAÜ vezetőjével

Volodimir Zelenszkij ukrán hétfőn a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjába látogatott, ahol találkozott Rafael Grossival, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával, és közösen megtekintették az orosz lövedékek által megrongált dnyeperi (Dnyipro) vízerőművet.

„A dnyeperi vízerőmű fontos része a zaporizzsjai atomerőmű nukleáris biztonságát fenntartó rendszernek. Volodimir Zelenszkij elnök megmutatta nekem a gáton a közelmúltban okozott károkat” – írta a Twitteren Grossi.

Az Obozrevatyel ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy a vízerőművet már többször érte orosz rakétacsapás. Legutóbb március 9-én hallatszottak erőteljes robbanások az erőmű környékén. A hírportál szerint ezen a héten Grossi ellátogat az ideiglenesen megszállt Enerhodarban található zaporizzsjai atomerőműbe is. Elmondása szerint annak ellenére, hogy a NAÜ-misszió hét hónapja dolgozik az erőmű területén, a nukleáris létesítményben továbbra is instabil a helyzet.

Kapcsolódó tartalom

Zelenszkij hétfőn a Zaporizzsja megyei frontvonalon tett munkalátogatást, ahol ukrán katonákat tüntetett ki a szolgálatukért. Az államfő kijelentette, hogy az ukrán erők nem kezdhetnek jelentős ellentámadást nyugati támogatás nélkül. Szerinte az ukrán hadseregnek további fegyverekre van szüksége, köztük lőszerre és vadászrepülőgépekre.

Zelenszkij ismételten hangsúlyozta, hogy az agresszor Oroszországot felelősségre fogják vonni az Ukrajna és állampolgárai ellen elkövetett bűntetteiért.

Ajánljuk még