Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

Több emberéletet követelt Ecuadorban egy földcsuszamlás

Legalább tizenhat emberéletet követelt Ecuadorban a heves esőzések kiváltotta földcsuszamlás – közölték hétfőn a latin-amerikai ország hatóságai.

A szerencsétlenség az andoki Chimborazo tartományban található Alausí városában vasárnap este történt. A halottak mellett tizenhat sérültje is volt a történteknek, hét embert eltűntként tartanak nyilván.

A földcsuszamlás következtében 163 lakóház rongálódott meg, tizenegy épület pedig teljesen megsemmisült.

Guillermo Lasso elnök a Twitteren közölte, hogy a mentőszolgálatok már munkához láttak, illetve erősítésként más térségekből is átvezényeltek tűzoltóbrigádokat.

Kapcsolódó tartalom

A hatóságok szerint keresőkutyákat és drónokat is küldtek a szerencsétlenség helyszínére.

„Szörnyű tragédia tanúi lehettünk” – mondta Dario Herrera közlekedési miniszter Alausíban.

Az első dolog, hogy elláthassuk az embereket és evakuáljuk őket a házaikból”

– tette hozzá.

Ecuador-szerte a heves esőzések utakat, hidakat és más infrastruktúrát mostak el.

Alausí nagyjából 2300 méteres tengerszint feletti magasságban található, mintegy száz kilométerre a 6263 méteres szunnyadó Chimborazo vulkántól, amelyről a tartomány a nevét kapta. Tíz napja Ecuador déli részét földrengés rázta meg legalább tizenöt ember életét követelve. A legsúlyosabban érintett a Csendes-óceán partján fekvő El Oro tartomány volt.

Lasso egyébként nem sokkal korábban hirdetett vészhelyzetet az ítéletidő és a földrengés sújtotta tizennégy tartományban.

Kiemelt képünk: Megrongált ház Alausiban 2023. március 27-én, miután az éjjel földcsuszamlás történt az ecuadori város egyik negyedében. Egy újság értesülése szerint 16 ember életét vesztette, 13-at eltűntként tartanak nyilván. Chimborazo tartomány kormányzója szerint 30-40 házat érintett a természeti katasztrófa. (Fotó: MTI/EPA/EFE/José Jácome)

Ajánljuk még