Aktuális

Ötre emelkedett a ralibaleset halálos áldozatainak száma

Rendőrgyilkosságok után reformokat sürget a chilei elnök

A politikai haszonszerzés helyett a bűnözőkkel szembeni küzdelemre, a nemzeti egység megtartására kellene koncentrálnia a politikai ellenzéknek Chilében – jelentette ki Gabriel Boric államfő azt követően, hogy vasárnap hajnalban pár hét alatt már a második rendőrgyilkosságot követték el a dél-amerikai országban.

A 43 éves, kétgyermekes Rita Olivarest vasárnap hajnalban riasztották egy betöréses rablás helyszínére Quilpuében, a valparaísói régióban. A rajtakapott ötfős bűnbanda 30-nál is többször lőtt rá a rendőrökre, és az egyik lövedék fején találta és megölte Olivarest, aki 21 évig szolgált a rendőrség kötelékében. A bűnbanda két tagját elfogták, a többieknek sikerült elmenekülniük.

A súlyos bűncselekmény megrázta a chilei társadalmat, számos társadalmi szervezet a bűnözés elleni hatékony fellépést sürgetett a kormánytól.

Tavaly egész évben 7 rendőrt öltek meg szolgálatteljesítés közben, rendőrnőt pedig 12 éve gyilkoltak meg legutóbb.

Az El País című spanyol napilap arról is ügyészségi adatokat idézett, hogy a valparaísói régióban 2021-ről 2022-re 30 százalékkal nőtt a fegyveres támadások és emberölések száma.

A dominikai Santo Domingóban megrendezett, XXVIII. ibero-amerikai csúcstalálkozóról hazatérőben nyilatkozó Boric hangsúlyozta: nincs lehetőség felesleges időpazarlásra, a vitatott kérdést a kormánykoalíciónak és az ellenzéknek közösen kell megtárgyalnia, és közösen kell rá megoldást találniuk a lehető legrövidebb időn belül.

Emlékeztetett:

elnökségének tavaly év eleji kezdete óta „a kormányzat 17-nél is több, a biztonságra vonatkozó törvénymódosítási javaslatot terjesztett elő”, és közölte: még inkább támogatni fogja a jövőben a biztonsági kérdések megvitatását a törvényhozás mindkét házában.

Az elnök szerint a bűnözők hatékonyabb kézre kerítésével, a kiszabható büntetések szigorításával, az állami intézmények megerősítésével kell elejét venni az erőszakhullámnak. „Azt akarom, hogy (a bűnözők) tudják: van mitől félniük” – tette hozzá az elnök.

Javier Macaya, a radikális jobboldali UDI párt elnöke ugyanakkor jelezte: decemberben Boric pártja visszautasította azt a törvényjavaslatot, amely a rendőrökkel szembeni támadás esetén kiszabható büntetések megszigorítását célozta. A törvényt ennek ellenére elfogadták.

A közbiztonság helyzetéről szóló egyeztetést bonyolítja, hogy Boric tavaly kegyelmet adott 13 elítéltnek, köztük egy olyan rabnak, akit azért ítéltek hét év börtönre, mert 2020 márciusában megtámadott egy rendőrlaktanyát San Antonióban, és megpróbálta elgázolni az őt feltartóztató rendőrt.

Ajánljuk még