Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Megkezdte kínai tárgyalásait Tajvan volt elnöke

Hétfőn megkezdte kéthetes tárgyalásait a szárazföldi Kínában Ma Jing-csiu, a jelenleg ellenzékben lévő Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan volt elnöke.

Mát Sanghajban a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottságának és a városi pártbizottságnak a képviselői fogadták, majd továbbutazott Nankingba. A látogatás magánjellegű, kíséretében kutatók, egyetemi hallgatók vannak, továbbá családtagjai is vele tartanak.

Ma Jing-csiu indulása előtt utalt rá, hogy

a vizittel a szárazföldi Kína és Tajvan közötti kapcsolatokat jellemző feszültséget szeretné csökkenteni.

A tajvani politikus várhatóan diákokkal fog találkozni, és második világháborús, valamint a Japánnal vívott háború és a kínai császárság végét jelentő 1911-es forradalom történelmi helyszíneire fog látogatni. Érinteni fogja Nanking, Vuhan, Csangsa és Csungking városokat, de a főváros nem szerepel a programban.

Kapcsolódó tartalom

Peking üdvözölte a látogatást, amely időben lefedi az április 5-i kínai halottak napját, a sírlesöprés ünnepét, amikor a kínaiak a temetőkben, emlékhelyeken felkeresik elhunyt hozzátartozóikat, őseiket.

„A fiatalok közötti eszmecserék erősítése új életerőt adhat a Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatok békés fejlődéséhez”

– mondta korábban a kínai államtanács tajvani ügyekért felelős irodájának szóvivője, aki egyben az út támogatásáról biztosította Mát és delegációját.

Azt még nem tudni, hogy Ma Jing-csiu találkozni fog-e vezető kínai tisztségviselőkkel, ideértve Hszi Csin-ping pártfőtitkárt. Ma és Hszi 2015-ben találkozott Szingapúrban. Hivatalban lévő tajvani vezető és szárazföldi kínai vezető között ez volt az első személyes találkozó.

Ma Jing-csiu 2008-tól 2016-ig, vagyis két választást nyerve volt Tajvan első embere. Hivatali idejében közismerten jó kapcsolatot ápolt Pekinggel, s jelentős eredményeket ért el a kétoldalú gazdasági, civil és turisztikai kapcsolatok terén, de a politikai tárgyalásoktól elzárkózott. 2016-ban a függetlenségpárti Demokratikus Progresszív Párt (DPP) jelöltje, Caj Jing-ven nyerte az elnökválasztást Tajvanon.

A kínai polgárháborút és a Kínai Népköztársaság 1949. októberi kikiáltását követően, 1949 decemberében a Kuomintang párti köztársasági kormány Tajvanra menekült, s a Kínai Köztársaság (Tajvan) azóta de facto független. Az ENSZ-ben 1971-ig Tajvan képviselte Kínát.

Tajvannak ma 13 országgal van diplomáciai kapcsolata, többségük szegény afrikai, csendes-óceáni és közép-amerikai állam; Európából egyedül a Vatikán ismeri el.

A Kínai Népköztársaság (KNK) területe részeként tekint a szigetre, s az a 182 ország is, amellyel diplomáciai kapcsolatot tart fenn, az „egy Kína” elv elismerésével elfogadja Peking fennhatóságát felette. Peking és a KKP egyik legfontosabb célja az ország békés újraegyesítése; a sziget függetlenségének esetleges kimondása esetére katonai beavatkozást helyezett kilátásba.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még