Aktuális

Ötre emelkedett a ralibaleset halálos áldozatainak száma

A litván elnök elítélte az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítésének orosz tervét

Elítélte hétfőn Gitanas Nauseda litván elnök Oroszország azon tervét, hogy taktikai atomfegyvereket telepít a szomszédos Fehéroroszországba.

„Az orosz nukleáris zsarolás folytatódik” – írta a Twitteren a balti NATO- és EU-tagállam elnöke. Oroszország tervei ismét „teljességgel semmibe veszik” a nemzetközi egyezményeket. „Meg kell akadályozni, hogy az agresszor nukleáris katasztrófát idézzen elő” – tette hozzá Gitanas Nauseda.

Kapcsolódó tartalom

Vlagymir Putyin orosz elnök szombat este jelentette be az orosz állami televízióban: Oroszország megállapodást kötött Fehéroroszországgal arról, hogy taktikai atomfegyvereket fog állomásoztatni a szomszédos ország területén.

A litván külügyminisztérium közleményében a megállapodást „két kiszámíthatatlan diktatúrának a szomszédai és az egész európai kontinens ellen irányuló újabb fenyegetési kísérletének” nevezte.

„Ezek Putyin és Lukasenka elkeseredett lépései, hogy újabb feszültséghullámot idézzenek elő és destabilizálják Európát”

– tette hozzá.

Litvánia euroatlanti partnereivel együtt dolgozik a „militarista tervekre” adandó válaszok kidolgozásán, és sürgetni fogja újabb szankciók elfogadását a két ország ellen – áll még a közleményben.

Ajánljuk még