Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Origo: Nagyon közel van az atomháború

Az atomháború veszélyére figyelmeztet az Origo az urán tartalmú lövedékek frontra küldése miatt. A portál emlékeztet: nemrég jelentette be a brit kormány, hogy akár szegényített urántartalmú lövedékeket is szállítanának Ukrajnának. Elemzők szerint ezzel az Egyesült Királyság újabb lépést tett a világháború felé. Ráadásul az ilyen fegyverek hosszú távon is mérgezhetik a környezetet és rákos megbetegedéseket okozhatnak.

Nagyon közel van az atomháború – ezt írja az Origo. A portál szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy a brit védelmi miniszter-helyettes nemrég bejelentette: akár szegényített urántartalmú lövedékeket is szállítanának Ukrajnának. Ezzel, mint hangsúlyozzák: az Egyesült Királyság egy újabb lépést tett a világháború felé. A helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy a Nyugat folyamatosan provokálja a világ egyik legnagyobb atomhatalmát, Oroszországot.

Kapcsolódó tartalom

Az Origo emlékeztet: a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen fegyverek nemcsak a háborúban okoznak borzalmas károkat, hanem hosszú távon is mérgezhetik a környezetüket, radioaktív szennyeződést és rákos megbetegedéseket okozva. Erre pedig nem is olyan régen volt már példa.

Szinte napra pontosan 24 éve kezdődött a szerbiai NATO-bombázás. Hónapokon át tartott és hatalmas pusztítást hagyott maga után. Több ezer tonna szegényített urániumot tartalmazó lövedéket vetettek be, amelyek súlyos megbetegedéseket okoztak. A V4NA hírügynökség szerint jelenleg is több ezer olyan szerbiai lakos van, aki a NATO bombái miatt lett rákbeteg, ők be is perelték az Észak-Atlanti Szövetséget.

Kapcsolódó tartalom

Egy kínai tévétársaság újonnan bemutatt dokumentumfilmje is hasonló esetekről számol be, amely szerint egyre több iraki, köztük újszülöttek és gyermekek szenvednek rákban és más gyógyíthatatlan betegségekben. Az amerikai erők Irak 2003-as inváziójakor szegényített urániumot tartalmazó lövedékeket is használtak. A film egy négygyermekes anya, Bushra szenvedéseit mutatja be, aki Bászra városában élt akkoribban. A nő legidősebb fia hétéves korában meghalt, egyik lánya pedig veleszületett agykárosodásban szenved. Bushra úgy véli, hogy mindkét gyermek a szegényített uránfegyverek okozta mérgezés áldozata lett.

Ha a Nyugat urántartalmú fegyvereket telepít Ukrajnába, Oroszországnak nincs más választása, mint megtenni az arányos válaszlépéseket

– erről az orosz elnök beszélt a hét elején,

„Fény derült arra, hogy Nagy Britannia nem csupán tankokat készül Ukrajnába küldeni, de szegényített urániumot tartalmazó rakétafejeket is!” – mondta Vlagyimir Putyin.

Kapcsolódó tartalom

Közben Oroszország amerikai nagykövete is rendkívüli veszélyre figyelmeztetett. A Mandiner által szemlézett nyilatkozat szerint Anatolij Antonov kijelentette: a felvilágosult Nyugat, élén Washingtonnal, úgy döntött, az emberiséget veszélyes vonalra tereli. Hozzátette: a szegényített uránnal töltött lőszerek használata közben radioaktív por csapódik ki, amely rendkívül mérgező és rákot okozhat.

Szakértők szerint ha atomfegyvereket vetnének be, az a hadviselés és diplomácia minden ismert szabályát felrúgná, és beláthatatlan következményekkel járna.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció (Fotó by Galerie Bilderwelt/Getty Images).

Ajánljuk még