Aktuális

Putyin: Tudjuk, hogy iszlamisták követték el a terrortámadást, kérdés, ki volt a megrendelő

Orbán Balázs elárulta, mit kell tenniük a svédeknek a magyar támogatásért

Hétfőn szavaz az Országgyűlés Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az előterjesztést várhatóan megszavazza a többség, miután sikerült rendezni a két ország közötti vitás kérdéseket. Bár a svéd csatlakozás ügye is napirenden lesz holnap, arról egyelőre nem döntenek a képviselők. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója reggel a Kossuth Rádióban azt mondta: a döntés előtt svéd kormányzati szereplőktől várnak megnyugtatást a magyar Parlament tagjai, hogy jövőben nem sértegetik a magyar választókat – számolt be az M1 Híradó.

Hétfő délután folytatódik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Az egyik fő téma az Észak-Atlanti Szövetség bővítése lesz, a képviselők Finnország NATO-csatlakozásáról szavaznak.

Kapcsolódó tartalom

Egységesen igennel fogunk voksolni – jelezte előzetesen a Fidesz frakcióvezetője, aki közölte azt is: Svédország ügyében később döntenek. Kocsis Máté hangsúlyozta:

a magyar Országgyűlés semmiféle nyomásgyakorlást nem fogad el.

Kapcsolódó tartalom

Közben a svéd miniszterelnök nem érti, mi a halogatás oka. Ulf Kristersson a svéd közszolgálati rádióban még az uniós csúcs előtt úgy fogalmazott: meg fogja kérdezni Orbán Viktortól, hogy Magyarország miért választja külön Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmét és csak a finnekét hagyja jóvá.

Segítünk megérteni néhány példával – reagált a svéd kormányfő kérdésére Orbán Balázs a közösségi oldalán. A miniszterelnök politikai igazgatója magasrangú svéd politikusoktól származó idézetekkel mutatott rá, hogy mi Magyarország problémája.

A most értetlenkedő Ulf Kristersson svéd miniszterelnök például alig két éve arról beszélt:

Az EU számára a munka nagy részét továbbra is Magyarország fejlődésének megtörése, a magyar kormányra való nyomásgyakorlás és az egyre erősödő ellenzék támogatása jelenti”.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Balázs, Jessika Roswall 2021-es mondatait is idézi. Az EU-s ügyekért felelős jelenlegi svéd miniszter akkor azt mondta:

Most az EU egyértelmű fellépésére van szükség, és arra, hogy az új kondicionalitási mechanizmus leállítsa a Magyarországnak történő kifizetéseket”.

Johan Pehrson liberális politikus, jelenlegi miniszter pedig alig kevesebb mint egy éve bírálta Magyarországot a következő szavakkal:

Magyarország idegengyűlölő és nacionalista kormánya továbbra is megsérti a jogállamiság elvét, és lemond Ukrajna támogatásáról”.

Kapcsolódó tartalom

Mi nem szeretnénk állást foglalni svéd belpolitikai kérdésekben, de ugyanezt elvárjuk  másoktól is a magyar kérdések tekintetében is

– közölte a miniszterelnök politikai igazgatója.

Várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait – erről a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt. Orbán Balázs hangsúlyozta:

az a cél, hogy minél nagyobb parlamenti többség támogassa Svédország NATO-csatlakozását, hasonlóan Finnországéhoz.

Kapcsolódó tartalom

A helyzet a napnál is világosabb, támogatjuk a svéd csatlakozást is, a kormány már döntött róla, a parlamenten a sor. De van egy kis bökkenő, a bökkenő pedig az, hogy a magyar parlamenti képviselők közül néhányan nem nyugodtak, mert ők azt látják, hogy svéd kormányzati szereplők – miniszterek, miniszterelnökök, politikusok – sportot űztek és űznek abból, hogy folyamatosan megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát, sértegették a magyar választókat és a képviselőiket és ezáltal az egész országot” – közölte Orbán Balázs.

A magyar parlament március elején delegációt küldött Svédországba és Finnországba, hogy egyeztessenek a NATO-csatlakozás kérdéséről. Úgy tűnik, egyelőre csak a finnekkel sikerült elsimítani a nézeteltéréseket.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (b) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart Stockholmban 2023. március 7-én (fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstromer).

Ajánljuk még