Aktuális

Húsz krími célpontokat támadó ukrán drónt semmisített meg az orosz légvédelem

„Márk, ébresztő, megyünk le egy kicsit rajzolni a pincébe” – az óvodásoknak is meg kellett tanulniuk, hol van az óvóhely Kárpátalján

| Szerző: hirado.hu
Újabb drámai videó jelent meg Kárpátaljáról a kormány közösségi oldalán. Az összeállításban nyilatkozik egy óvónő, aki elmondja, hogyan viszik a legkisebbeket is óvóhelyre, amikor alvásidő közben megszólalnak a légvédelmi szirénák. Beregszász polgármestere pedig arról is beszél, hogy a közelgő ünnepek miatt is nehéz ez az időszak a helyieknek. Sok szétszakított család ugyanis biztosan nem töltheti együtt ezeket a napokat.

Mi is nagyon nehezen szoktuk meg ezt a légiriadót, hogy hogy is védjük meg őket – kárpátaljai óvodásokról készültaz a videó, amely Magyarország Kormányának hivatalos közösségi oldalára került ki. Az összeállítás azt mutatja be, hogy a háború sújtotta országban, még a legkisebbeknek is meg kellett tanulniuk, hol van az óvóhely.

Ezeket a gyerekeket bizony ám, hogy ki kell szedni az ágyból, de úgy, hogy meg ne ijeszd, hogy most mi történik?” – mondja a videóban az óvónő, aki arról is beszél, hogy amikor megszólalnak a légvédelmi szirénák, a gyerekek sokszor alszanak. Ilyenkor játékként beállítva próbálják őket felébreszteni, és minél előbb biztonságos helyre, a pincébe vinni: „Márk, ébresztő, gyere, megyünk le egy kicsit rajzolni a pincébe. Megpróbáljuk velük felfogatni úgy, hogy játszunk. Játszunk a lámpákkal, megnézzük, mi van lent, hogy vannak a lépcsők” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

A kicsik között sok olyan van, akinek a családja a harcok elől menekült Kárpátaljára és olyanok is vannak, akiknek az édesapja jelenleg is fronton van. Az óvónő szerint a gyerekeket és a nőket is megviseli a helyzet, hiszen sokszor a család összes férfi tagját nélkülözniük kell.

„Itt maradtam egyedül a kisebbik fiammal. Megtanultam csavarozni, megtanultam fúrni-faragni. Megtanultam mindent egyedül megoldani, amit egy normális helyzetben nem biztos, hogy nekem kellene. Megtanultam egyedül gyereket nevelni. Nagyon nehéz. Még amit nem tudok, autót vezeti, de még lehet, megtanulok azt is. Mert rá leszek kényszerítve” – mondta Pál Andrea, beregszászi óvónő.

Kapcsolódó tartalom

Az országban több a nő, mint a férfi, hiszen ők vagy a fronton vannak, vagy aki tehette, már elhagyta Ukrajnát – erről a beregszászi polgármester beszélt. Babják Zoltán elmondta: így a térségben már olyan munkákat is nők vállalnak, amelyeket eddig csak férfiak végeztek. Közben a helyieket a közelgő ünnepek is megviselik, hiszen sok család biztosan nem töltheti együtt ezeket a napokat.

Mint fogalmazott: „mindenki ideges, mindenki feszült, mindenki szeretné megélni a hétköznapjait úgy, hogy biztonságban érezze a családtagjait. És abban az esetben, amikor nagyon sok beregszászinak közvetlen hozzátartozója valahol Szabolcsban, vagy Magyarország más megyéjében várja azt, hogy mikor tudunk összeborulni, jön a húsvét, nem fogják a családok egymást újra látni”.

Kapcsolódó tartalom

Az összeállítás végén a helyiek megköszönték Magyarországnak azt a támogatást, amit a kormány küld nekik. Hazánk ugyanis történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtotta végre az elmúlt időszakban. A segítségnyújtás pedig folytatódni is fog.

Kiemelt kép forrása: Facebook/Magyarország Kormánya

Ajánljuk még