Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Közelebb vihet a felrobbant Északi Áramlat rejtélyének megoldásához egy most megtalált csődarab

Az orosz üzemeltető segítségével próbálja Dánia azonosítani azt a tárgyat, amelyet az Északi Áramlat közelében találtak néhány napja. A gázvezeték még szeptemberben robbant fel, egyelőre tisztázatlan körülmények között. Néhány hete egy Pulitzer-díjas amerikai újságíró azt állította, hogy a robbantásra Joe Biden amerikai elnök adhatott parancsot. A nemrég megtalált tízcentis átmérőjű csődarab sokak szerint közelebb vihet a rejtély megoldásához.

Iszap és alga borítja azt az M1 Híradójában is bemutatott rejtélyes tárgyat, amelyet az Északi Áramlat közelében találtak a dánok. A tíz centiméter átmérőjű henger a tengerfenékből emelkedik ki. Nem tudni, mi lehet, de fennáll a gyanúja, hogy köze van a gázvezeték felrobbantásához, ezért értesítették az üzemeltető Gazprom orosz energiavállalatot. Arról, hogy mikor hozzák felszínre és kik vizsgálják majd a különös tárgyat, egyelőre még nem döntöttek. A Kreml szerint minél előbb ki kell deríteni, hogy mi az.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban egy hasonló méretű tárgyról számolt be, amelyet állítása szerint a támadáshoz használt jeladóként azonosítottak.

Napokon át bugyogott a tenger tavaly szeptemberben az Északi Áramlat gázvezeték fölött, miután a mélyben robbanások történtek. Hamar kiderült, hogy nem meghibásodásról van szó, hanem szándékos rongálást követtek el. De hogy ki vagy kik, azt máig nem sikerült tisztázni. Dánia, Svédország és Németország is vizsgálja az ügyet.

A gyanú azonnal az Egyesült Államokra terelődött.

Kapcsolódó tartalom

Radek Sikorski volt lengyel külügyminiszter egy fotót tett közzé a gázszivárgásról és azt írta mellé: köszönjük, USA. A megjegyzés pedig nem volt véletlen.

Joe Biden ugyanis tavaly februárban, még a háború kitörése előtt arról beszélt, hogyha Oroszország inváziót indít, tankokkal vagy katonákkal lépi át az ukrán határt, akkor nem lesz tovább Északi Áramlat. Úgy fogalmazott: véget vetünk neki.

Az Egyesült Államok elnökének kijelentése után döbbent csend következett, majd amikor egy újságíró rákérdezett, hogy mégis hogyan, akkor Joe Biden csak annyit felelt: Ígérem, képesek leszünk rá.

A CIA fedősztorit gyártott az Északi Áramlat felrobbantásáról – állítja Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró. Ő az, aki néhány hete ugyancsak arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államok robbantotta fel az Északi Áramlatot. Forrásai szerint mindezt távirányítású bombákkal hajtották végre az amerikai haditengerészet búvárai, a parancsot pedig a szabotázsra maga Joe Biden adta ki.

A tenger felszínére törő buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/Dán fegyveres erők)

Az újságíró szerint az általa felfedett információkat próbálták eltussolni. Méghozzá úgy, hogy hamis fedősztorikkal árasztották el az amerikai és német lapokat. Köztük szerepel például az is, hogy Ukrajna áll az akció mögött. A német sajtó írta meg, hogy a bűnügyi nyomozás során sikerült azonosítani a szabotázsnál használt hajót, amelyet Lengyelországban bérelt ki egy ukrán tulajdonosú cég. És a robbantásokat egy hat emberből álló csoport hajtotta végre.

Kapcsolódó tartalom

Ez egy agyament történet. Elhagyva találtak egy jachtot, amelyen TNT volt. De az nem marad hónapokig a víz alatt. Vagyis más robbanóanyagot használtak, szerintem plasztik volt” – mondta a kínai televíziónak adott interjúban Seymour Hersh.

Ukrajna tagadja, hogy köze lenne az Északi Áramlat gázvezeték elleni támadáshoz, és szakértők is úgy vélik: az ukránok amerikai támogatás nélkül biztos, hogy nem tudták volna véghez vinni a robbantást.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még