Baleset

Megrázó felvétel: kisodródott a pályáról Lábatlan és Bajót között a versenyautó, négyen meghaltak

Egyre növekszik a feszültség az atomhatalmak között

Atomfegyvereket telepít Moszkva Fehéroroszországba. Ezt  az orosz elnök jelentette be. Vlagyimir Putyin azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok is nukleáris fegyvereket állomásoztat európai szövetségesei területén. Washington úgy reagált: nem látják okát, hogy változtassanak politikájukon, és szerintük nem fenyeget a nukleáris háború veszélye. Az amerikai hadsereg vezérkari bizottsága azonban figyelmeztetett: két atomhatalom is fenyegeti Amerika nemzetközi érdekeit, ezért a védelmi kiadások növelését javasolták – számolt be az M1 Híradója.

Szombat este jelentette be Vlagyimir Putyin, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket telepít a Lengyelországgal szomszédos Fehéroroszországba. Az orosz elnök azt mondta: a döntést Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel közösen hozták meg azután, hogy az

Kapcsolódó tartalom

Egyesült Királyság bejelentette: szegényített urániumot tartalmazó lövedékek adnak át Ukrajnának.

Aljakszandr Lukasenka azt mondta: mi vagyunk a legközelebbi szövetségesetek. Amerika is nukleáris fegyvereket telepít szövetségesei területére, s kiképzi haderejét és pilótáit azok bevetésére. „Megegyeztünk, hogy mi is ezt fogjuk tenni anélkül, hogy megszegnénk az atomsorompó egyezményt” – fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Kapcsolódó tartalom

Nincs okunk arra, hogy megváltoztassuk stratégiai nukleáris álláspontunkat” – így reagált az orosz elnök bejelentésére az amerikai külügyminisztérium szóvivője. A CNN-nek küldött közleményében Vedant Patel kijelentette:

nem látnak arra utaló jelet, hogy Oroszország nukleáris fegyverek bevetésére készülne.

Másként látja a helyzetet Dmitrij Medvegyev korábbi orosz miniszterelnök. Az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese kijelentette:

ha Ukrajna megpróbálja visszafoglalni a Krímet, az már elegendő indok lenne az atomfegyverek bevetésére.

Kapcsolódó tartalom

Az ukránok offenzívára készülnek, ezt mindenki tudja. A vezérkarunk számításba veszi, és felkészül kezelésére. Teljesen világos, hogy a komolyabb offenzívák, például a Krím visszafoglalására tett kísérlet, alapjául szolgálhat a védelem bármely eszközének alkalmazására, köztük a nukleáris elrettentés doktrínája által nyújtott lehetőségekre” – figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev.

Kapcsolódó tartalom

Példa nélküli fenyegetéssel néz szembe az Egyesült Államok” – jelentette ki a hadsereg vezérkari főnökinek egyesített bizottságát elnöklő Mark Milley tábornok a Képviselőház szakbizottsága előtt. A Kongresszus a Pentagon jövő évi költségvetéstervezetéről vitázott. Lloyd Austin védelmi miniszter azzal indokolta a kiadások tervezett évi növelését, hogy Amerikának a megváltozott globális politikai helyzetben is késznek kell állnia, mint fogalmazott, a világ védelmére. Mark Milley tábornok azzal érvelt: két atomhatalommal néz farkasszemet az Egyesült Államok.

A nemzetközi rendszer nyomás alatt áll. Nemzetünk történetében először két atomhatalommal állunk szemben, melyek létfontosságú nemzetbiztonsági érdekei versenyeznek az Egyesült Államokéval. Kína és Oroszország is képes veszélyeztetni érdekeinket és értékeinket, ám a háború elkerülhető

– figyelmeztetett a tábornok.

A Pentagon 842 milliárd dolláros költségvetést javasol védelmi kiadásokra 2024-re:

ez az összeg több mint a világ legszegényebb 106 országnak teljes évi GDP-je együttvéve.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még