Megrázó

Hallucinációk és „hangok” késztették arra, hogy megölje álmában édesanyját Budapesten – állítja a gyanúsított, aki a gyilkosság előtt kábítószerezett

Szijjártó: Magyarország nem támogatja Ukrajna EU-tagságát, amíg a kárpátaljai magyar iskolák veszélyben vannak

| Szerző: hirado.hu
Magyarország egyetlen esetben sem fogja tudni támogatni Ukrajna transzatlanti és európai integrációját, amíg a kárpátaljai magyar iskolák veszélyben vannak – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter péntek este, miután megbeszélést folytatott Ilze Brands Kherisszel, az ENSZ emberi jogokért felelős főtitkár-helyettesével New Yorkban.

 

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében felidézte: miközben 1300 magyarországi iskolában és óvodában fogadunk be Ukrajnából menekült gyerekeket és diákokat, aközben Ukrajnában 99 magyar általános és középiskolát fenyeget a bezárás veszélye az ukrán oktatási törvény miatt.

Hozzátette, hogy 2015 óta Ukrajnában számos olyan jogszabály született, amelyek lépésről lépésre sértették meg és csökkentették az anyanyelvhasználathoz kapcsolódó kisebbségi jogokat.

„Az elmúlt nyolc évben folyamatosan kaptuk az ígéreteket az ukrán hatóságoktól, hogy meg fogják oldani ezt a problémát, azonban valójában nem tettek semmit. Világossá tettem, hogy Magyarország egyetlen esetben sem fogja tudni támogatni Ukrajna transzatlanti és európai integrációját, amíg a kárpátaljai magyar iskolák veszélyben vannak”

– olvasható a külügyminiszter Facebook-bejegyzésében.

Kiemelt képen: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlésben, New Yorkban, 2023. február 25-én (forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Ajánljuk még