Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Sölch Gellért: Nemzetegyesítő erő a szónokverseny kiterjesztése a Kárpát-medencére

Közös, nemzetegyesítő erőnek nevezte Sölch Gellért, a Belügyminisztérium (BM) helyettes államtitkára, hogy a Kölcsey Ferenc szónokversenyt az idén a Kárpát-medence egészére hirdették meg, szerinte ez a magyar nyelv szolgálatává is teszi a megmérettetést.

Sölch Gellért szombaton a váci Piarista Kilátó Központban, a rendezvényen mondott köszöntőjében azt mondta: a Kárpát-medencei Kölcsey Ferenc szónokversenyen indulók az igényes beszéd és a hagyomány tisztelete mellett vállalták a nyilvános beszéd felelősségét is. „Olyan úton járnak, amin a kimondott szónak súlya is van, hiszen felkészülés, végiggondolás áll mögötte” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Kiemelte: az, hogy a verseny Kölcsey Ferenc nevét viseli – különösen a Himnusz születésének 200. évfordulóján –, még magasabbra teszi a mércét.

Gergely Zsolt, a verseny főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy a Piarista Kilátó Központban megtartott döntőbe 16 diák jutott be.

A zsűri döntése alapján a szónokverseny első helyezettje Kőműves Csenge, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója lett. A második helyezést Révész Nikolett, a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola hallgatója szerezte meg, a harmadikat Szkocsorszki Dávid, szintén a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója – ismertette.

A rendezvény fővédnöke Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára volt.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még