Aktuális

Hollik István: A háborúpártiak megint közelebb tolták Európát a háborúhoz

Soha ennyi migráns nem érkezett Lampedusára

Minden korábbinál több, összesen 2700 migráns érkezett 24 óra alatt az olaszországi Lampedusára. Az afrikai partok közelében fekvő szigeten már korábban vészhelyzetet hirdetett a kormányzó a rendkívüli migrációs hullám miatt. Olaszország más részein is erősödik a nyomás: az év eleje óta már több mint 21 ezer illegális bevándorló érte el az országot, több mint háromszor annyi, mint tavaly ugyanekkor. Az olasz kormányfő gyors és határozott fellépésre szólította fel az Európai Uniót.

 

Migránsokkal teli halászbárkát közelítenek meg az M1 Híradóban bemutatott videóban az olasz hatóságok hajói a Jón-tengeren. A felvételt a parti őrség hozta nyilvánosságra közösségi oldalán. Az akcióban több tucatnyi, afrikai migránst vettek a fedélzetükre a járőrhajók.

Egy másik műveletben 750 illegális bevándorlót vettek át két bárkáról. A migránsok többségét dél-olaszországi kikötőkbe szállították.

Kapcsolódó tartalom

Több mint kétszázan a calabriai Roccella Ionica városába érkeztek. A főként szíriai, pakisztáni és afganisztáni migránsokat regisztráció után ideiglenes befogadóközpontban helyezték el.

Olaszországot régen nem látott migrációs hullám érte el: 24 óra alatt több mint 4 ezer illegális bevándorló érte el a dél-olasz partokat. Szicíliára egy nap alatt több mint ezer migránst szállított a haditengerészet Diciotti nevű járőrhajója. A legsúlyosabb helyzet azonban Lampedusa szigetén alakult ki. A legfrissebb adatok szerint alig egy nap leforgása alatt 2700 illegális bevándorló érkezett, ami minden korábbi adatnál sokkal magasabb.

Kapcsolódó tartalom

Egy másik felvételen látható, ahogy a partot ért migránsok hosszú sorokban várakoznak a lampedusai kikötőben a regisztrációra.

A Földközi-tenger vizein eközben több baleset is történt. Az olasz partok közelében egy illegális bevándorlókkal zsúfolásig megtelt hajó járt szerencsétlenül, a migránsokat egy civil hajó legénysége emelte a fedélzetre. Tunézia partjainál pedig több mint 30 migráns tűnt el, miután hajójuk felborult.

Kapcsolódó tartalom

Olaszországba az év eleje óta 21 ezer migráns érkezett, míg az előző évben ebben az időszakban csak 6 ezer illegális bevándorlót regisztráltak.

A szicíliai régió kormányzója két hete arra figyelmeztetett: Lampedusán migrációs vészhelyzet alakult ki.

„Rendkívüli és váratlan eseménnyel van dolgunk, és mindent megteszünk, hogy kezeljük a helyzetet. Ami a vészhelyzetet illeti, az az Európai Unióval fennálló megoldatlan kérdés részét képezi” – mondta akkor Renato Schifani, a szicíliai régió kormányzója.

A rendkívüli mértékben felerősödött migráció veszélyeire hívta fel a tagállamok vezetőinek figyelmét az olasz kormányfő is az eheti uniós csúcson.

Giorgia Meloni szerint nyárra ellenőrizhetetlenné válhat a helyzet, ha a növekedés folytatódik.

A miniszterlenök kijelentette: gyors és eredményes fellépésre van szükség az embercsempész szervezetekkel szemben, mielőtt azok teljesen ellenőrzésük alá vonják a földközi-tengeri migrációs útvonalakat.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Mintegy 400, Európába igyekvő illegális bevándorló egy bárkán, a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt 2021.augusztus 28-án. A migránsokat később az olasz hatóságok hajói Lampedusára szállították (fotó: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo).

Ajánljuk még