Legfrissebb

Belügyi kormánykabinet-ülést hívott össze Orbán Viktor a Karmelita kolostorba

Már az amerikai szülőknek is jogukban áll tudni, mit tanítanak a gyermeküknek az iskolában

| Szerző: hirado.hu
A szülőknek joguk van tudni, hogy mit tanítanak a gyereküknek az iskolákban – erről fogadott el törvényt az Egyesült Államok republikánus többségű képviselőháza. Az iskoláknak előírnák például, hogy tájékoztassák a szülőket, ha bármely dolgozó nemváltásra buzdítja gyermeküket. Illetve tájékoztatni kell a szülőket, ha az iskola megengedi a transznemű diákoknak, hogy ne a születési nemüknek megfelelő iskolai mosdót és öltözőt használják. A baloldali demokraták hevesen ellenezték a javaslatot, amelyről még a demokrata többségű szenátusnak is szavaznia kell.

Hogyan kell nőként viselkedni? – ezt tanítják egy kisfiúnak egy korábbi, az LMBTQ-mozgalmat népszerűsítő videóban. Az ilyen és ehhez hasonló felvételek az interneten bárki számára elérhetők. Az Egyesült Államokban és Európa számos országában is bevett szokás, hogy a különböző genderideológiákat hirdető szervezetek óvodás vagy iskolás gyermekek számára tartanak oktatást.

„Lány agyam van, de fiú testem. Ezt hívják transzgendernek. Én így születtem” – ezt tanítja az egyik gyerekeknek készült kiadvány.

Az Amerikában kiadott gyerekkönyv nem egyedülálló az Egyesült Államokban. A konzervatív The Daily Signal szerint egész listája van azoknak a kiadványoknak, amelyek a nemi identitásról és a különböző szexuális irányultságokról szólnak, összezavarva ezzel a kisgyerekeket. A portál szerint a tartalmak rendszeresen megjelennek az iskolai könyvtárakban és a tanórákon, a filmek és a könyvek pedig egyre fiatalabb célközönségnek készülnek.

Kapcsolódó tartalom

A genderlobbi miatt az elmúlt években az Egyesült Államokban országszerte nőtt az elégedetlenség a szülők körében. A republikánus párt ezért most egy olyan törvénytervezetet nyújtott be a kongresszusnak, amely a szülők jogait erősíti.

Republikánus siker – így fogalmaz a Magyar Nemzet a javaslattal kapcsolatban, amelyet pénteken 213:208 arányban fogadott el az Egyesült Államok képviselőháza. A tervezet arra kötelezné az iskolai körzeteket, hogy a szülőknek biztosítsanak hozzáférést a tantervekhez, a kötelező olvasmányokhoz és az iskolai könyvtári könyvekhez, és tájékoztassák őket, ha bármilyen dolgozó nemváltásra buzdítja gyermeküket.

A demokraták szerint a tervezet az LMBTQ közösséget támadja. A republikánusok viszont azzal érvelnek, hogy a szülőknek joguk van tudni arról, mi történik a gyermekükkel az iskola falain belül, különösen, ha az szerintük káros rájuk nézve.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államokban egyre több állam hoz saját hatáskörben szigorító törvényt – erről a Századvég vezető külpolitikai elemzője beszélt az M1-en. Halkó Petra kiemelte: a genderlobbi terjesztésében nagy szerepe van a kultúriparnak és a közösségi médiának is. Utah államban például ezért a gyermekek védelme érdekében a szülők felügyeletéhez kötötték a kiskorúak közösségi médiahasználatát. Azt láttuk az elmúlt időszakban, hogy az ezeket a közösségi felületeket üzemeltetők ezt a jogkört ki akarják vonni a szülők kezéből és ők szeretnék a gyerekeknek a különféle tartalmakat előtérbe helyezni a saját önkényes megítélésük és érdekük mentén.

Ezt ellensúlyozza az a döntés, amit most Utahban megfogalmaztak.

Kapcsolódó tartalom

„Az Egyesült Államokban ez olyan szempontból is megfigyelhető példa, hogy Amerika az efféle genderideológiák bölcsőjeként sok példát tud szolgáltatni arra, hogy milyen következményekkel járhat, amikor a kiskorú gyermekek mentális egészsége veszélybe kerül” – fejtette ki Halkó Petra, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető külpolitikai elemzője.

A szigorítók listáján ott van Florida állam is, ahol Ron DeSantis republikánus párti kormányzó tavaly írta alá a magyar gyermekvédelmi törvényhez hasonló jogszabályt. A törvény Floridában az általános iskola harmadik osztályáig tiltja, hogy a kisgyermekek genderideológiájával kapcsolatos oktatásban részesüljenek. A konzervatív kormányzó csütörtökön bejelentette, hogy a törvényt a kiskorúakat érintő teljes iskolai oktatásra kiterjeszti.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Amerikai zászlókat lobogtató cserkészlányok és Brownie-k az amerikai Veteránok napi felvonuláson a floridai Miami Beachen, 2022. november 11-én. (Fotó: Jeffrey Greenberg/Universal Images/Getty Images)

Ajánljuk még