Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Joe Biden: Peking eddig nem szállított fegyvereket Moszkvának, de még szállíthat

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai titkosszolgálatok értesülései szerint Kína eddig nem küldött fegyvereket Oroszországnak, hogy ily módon segítsen feltölteni Moszkva ukrajnai háborúban kimerült készleteit – közölte Joe Biden amerikai elnök a Justin Trudeau kanadai kormányfővel közösen tartott közös sajtótájékoztatóján Ottawában, pénteken.

„Immár három hónapja mást sem hallok, mint hogy Kína jelentős mennyiségű fegyvert fog szállítani Oroszországnak… de még nem tették meg. Ez nem jelenti azt, hogy nem fognak (fegyvert szállítani), de még nem tették meg” – jelentette ki Biden hivatalos kanadai látogatása során.

„Nem vesszük félvállról Kínát. Nem vesszük félvállról Oroszországot sem” – tette hozzá az amerikai elnök,

aki arra is utalt, hogy a Moszkva és Peking közötti közeledésről szóló hírek minden bizonnyal „túlzóak”.

Kapcsolódó tartalom

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök utóbbi hét eleji, moszkvai látogatása során „különleges jellegűnek” nevezte a két ország közötti kapcsolatokat.

Peking ugyanakkor elhatárolódott attól, hogy közvetlen módon fegyverekkel támogassa az orosz hadsereg ukrajnai erőfeszítéseit.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén a hét elején „érdekházasságnak” nevezte az Oroszország és Kína közötti kapcsolatok elmélyülését.

Kapcsolódó tartalom

Blinken szerint Oroszország az „alárendelt partner” a Pekinghez kötődő viszonyrendszerben, és megerősítette: Kína eddig elutasította, hogy fegyvereket szállítson Moszkvának az ukrajnai háborúhoz.

Forrás: al-Jazeera English

Kiemelt képen: Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államok bankrendszeréről beszél a washingtoni Fehér Házban 2023. március 13-án. (Fotó: MTI/EPA/CNP pool/Chris Kleponis)

Ajánljuk még