Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

Fegyverekkel felszerelve, golyóálló mellényben számolják fel a bevándorlók búvóhelyeit Bosznia-Hercegovinában

Továbbra is aktív a balkáni útvonal, ezt mutatják a legfrissebb adatok és ezt tapasztalják a Boszia-Hercegovinában élő helyi lakosok is. A határ menti települések ismét megteltek migránsokkal. A bevándorlók pedig az előző évekhez hasonlóan most sem csak a befogadótáborban húzzák meg magukat, hanem betörnek a helyiek házaiba és kertjeibe is. Megkeserítve ezzel az ott lakók életét. Egyre többen elkeseredettek, így már a költözést fontolgatják. Itthon közben hiába nagy a nyomás a határon, a kerítés jól működik. Az Eurostat felméréséből ugyanis kiderült, tavaly nálunk adták be a legkevesebb menedékkérelmet az Európai Unióban – hangzott el az M1 Híradóban.

Bevetésre indulnak a boszniai csendőrség alakulatai az M1 Híradójában bemutatott riportban. Fegyverekkel felszerelve, golyóálló mellényben számolják fel a határmenti Gradiška település környékén található migránstanyákat. Az illegális bevándorlók ugyanis a közeli erdőkben és elhagyatott épületekben megbújva várják a megfelelő alkalmat, hogy átszökjenek Horvátországba.

„Tavaly összesen 1904 illegális bevándorlót észleltünk a község területén. Ez a szám mintegy 130 százalékos növekedést mutat a korábbi évekhez viszonyítva.
Elsődleges feladatunk a migránsok mozgásának ellenőrzése a község területén, valamint hogy gondoskodjunk a lakosságunk és vagyonuk biztonságáról” – hangsúlyozta a rendőrkapitányság vezetője.

Erre pedig a helyiek szerint is nagy szükség van. A migránsok ugyanis folyamatosan érkeznek a településre.

„Nagy csoportokban közlekednek. Heten, nyolcan, de akár tizenöten is vannak egy csapatban. Mind fiatal férfiak. Húsz év körüliek lehetnek. Hátizsákokkal a hátukon és szatyrokkal a kezükben sétálnak az úton” – mondta egy helyi nő.

Kapcsolódó tartalom

Bosznia-Hercegovina más részeiben sem jobb a helyzet. Bihácsról már sokan elköltöztek a tarthatatlan helyzet miatt. Azt mondják, a népesség összetétele is megváltozott, alig maradtak ismerős arcok.

„Korábban egy szép falusi idill uralkodott itt, senki sem zargatott minket, de ez mára nagyon megváltozott. Nagy csoportokban vonulnak végig a telkünkön. Háborgatják a kutyákat, bemennek a kertekbe és az úton sem lehet közlekedni tőlük. Lehetetlenné vált az élet”

– panaszkodott egy férfi.

Pedig a migránsok teljes ellátást kaphatnak a helyi befogadóközpontban. Minden nap főtt ételt, és gyümölcsöt is biztosítanak nekik. Ha kell orvosi ellátásra is számíthatnak. A határsértőknek azonban ez nem elég, inkább több százezer forintnak megfelelő összegeket fizetnek ki az embercsempészeknek, csak azért, hogy tovább indulhassanak.

„Ők irányítják az embereket. Egész Európában vannak embercsempészek. Megadják a pontos helyszínt, hogy mikor hova kell menni. Két háromezer eurót kérnek egy embertől”

– mondta egy pakisztáni migráns.

Kapcsolódó tartalom

Bosznia-Hercegovinában jelenleg több ezer bevándorló várakozik. Az utánpótlás tömegesen érkezik. Útjukat pedig az enyhe időjárás is megkönnyíti. A melegebb napok miatt ugyanis a hegyvidéki útvonalon is könnyebb átjutniuk a horvát határig. Csakhogy a horvát hatóságok sem nézik tétlenül a helyzetet. Az év első két hónapjában már 105 embercsempész ellen indítottak eljárást.

Itthon még rosszabb a helyzet. Eddig a horvát adathoz képest dupla annyi, több mint 230 embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást a hatóságok. És már csaknem 25 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök. A migránsok az elmúlt éjjel is ostromolták a határt. Egy nap alatt több mint 530 elfogást regisztráltak itthon a legtöbben Csongrád-Csanád vármegyében próbálkoztak.

Kapcsolódó tartalom

Bejutni azonban nem tudtak, hiszen a magyar határőrizeti rendszer és a kerítés jól működik – ez derült ki az az Eurostat legfrissebb adataiból is, amely szerint tavaly 64 százalékkal többen kértek menedéket az EU-ban, mint a megelőző évben. Az Európai Unióban pedig a legkevesebb nemzetközi védelem iránti kérelmet Magyarországon nyújtották be. Szakértők szerint ehhez nagyban hozzájárul a déli határon kiépített kerítés is, amelynek segítségével Magyarország 2015 óta védi a schengeni övezet külső határát.

Ajánljuk még