Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Egyre fokozódik a migrációs válság Tunéziában, újabb migránshullám indulhat Európa felé

Újabb migránsokkal teli hajót ért baleset az olasz partoknál. A tunéziai partoknál is felborult egy csónak. Ott legalább harmincan meghaltak. Egyre fokozódik a migrációs nyomás Európára. Idén csak a Földközi-tengeren több mint 27 ezren próbáltak a kontinensre jutni. A legtöbb migráns végső úti célja Németország, ezért Berlin az uniós csúcson sürgős intézkedéseket sürgetett a migráció megfékezésére – hangzott el az M1 Híradóban.

Ismét migránsokkal zsúfolásig megtelt hajót ért baleset az olasz partok közelében. Az illegális bevándorlókat egy civil hajó legénysége emelte a fedélzetre.
Tunézia partjainál harmincnégy migráns tűnt el, miután hajójuk felborult.

Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége szerint idén már több mint 27 ezren indultak útnak Európába a Földközi-tengeren.

„Nem vagyunk biztonságban!” – skandálták a tüntetők az ENSZ tuniszi irodája előtt. Az emberek azután vonultak az utcára, hogy a tunéziai elnök arról beszélt: a kontinens déli részéről érkező migránshullám egy összeesküvés része, amelynek célja, hogy megváltoztassa az arab ország demográfiai összetételét.

Kapcsolódó tartalom

A tunéziaiak egyre növekvő munkanélküliséggel és gyorsuló inflációval néznek szembe, amit csak súlyosbítottak az ukrajnai háború következményei. A gazdasági válság sokakat az ország elhagyására késztet. Tunézia már évek óta tranzitországként működik a fekete-afrikai migránsok számára, akik – az ENSZ szerint – a világ egyik legtöbb halálos áldozatot követelő útvonalán próbálják meg elérni Európa partjait.

Az Európai Unió statisztikai főigazgatóságának legfrissebb adatai szerint tavaly összesen csaknem 900 ezer nemzetközi védelmet igénylő kérelmet nyújtottak be az Európai Unió tagállamaiban. Ezt kétharmaddal több, mint egy évvel korábban.

A legtöbb kérelmet – mintegy 200 ezret – Németországban adtak be.

Kapcsolódó tartalom

Berlin emiatt uniós menekültügyi reformokat sürget. Erről a német belügyminiszter beszélt, miután a migrációról egyeztetett több tagállam belügyminiszterével.

„Ha nem reformáljuk meg a Közös Európai Menekültügyi Rendszert, és ezzel együtt nem lesz megbízható regisztráció és rögzítés a külső határokon, akkor a schengeni övezet súlyos veszélybe kerül. Az Európai Parlamentben és a Tanácsban is mindenkinek tisztában kell lennie ezzel” – mondta Nancy Faeser, aki hangsúlyozta: a határkerítések is hozzátartoznak a shengeni övezet védelméhez.

Ajánljuk még