Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Újabb mesterséges intelligenciáról bizonyosodott be, hogy politikailag elfogult

| Szerző: hirado.hu
A ChatGPT után a Google mesterséges intelligencia programjáról, Bardról is bebizonyosodott, hogy jobb színben tünteti fel a demokrata képviselőket, mint a republikánusokat. A chatbot véleménye markánsan negatív, ha Donald Trumpról van szó, míg Joe Biden esetében sokkal pozitívabb képet fest.

 

A Google ChatGPT riválisának készített mesterséges intelligencia programja, Bard érezhetően más hangnemben beszél Joe Biden és Donald Trump munkásságáról – számolt be a Fox News.

Az amerikai elnök hivatalban töltött idejének értékelésénél a chatbot csak pozitív eredményeket sorolt fel, például az amerikai mentőtervet, az infrastrukturális beruházási és foglalkoztatási törvényt, valamint a kétpárti biztonságosabb közösségekről szóló törvény aláírását.

Bard Biden további eredményei közé sorolta a koronavírus-járvány kezelését, azt, hogy kormánya újra csatlakozott a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez, valamint azt, hogy „sokszínű és képzett” tisztviselőket nevezett ki a kabinetjébe.

Kapcsolódó tartalom

A chatbot további plusz pontokat adott az elnöknek azért is, mert „helyreállította Amerika vezető szerepét a világban”.

Az MI megjegyezte, Biden az elnöksége alatt olyan kihívásokkal nézett szembe, mint a pandémia és az ukrajnai háború, de „megmutatta, hogy jó képességű vezető, aki meg tud birkózni a nehéz helyzetekkel”.

Bard azonban koránt sincs ilyen jó véleménnyel Donald Trump munkásságáról. Bár azt elismerte, hogy a korábbi amerikai elnök néhány jó dolgot is elért – például az adók csökkentése, valamint a nemzetközi kereskedelmi megállapodások és a büntető igazságszolgáltatási rendszer átalakítása –,

a Republikánus Párt legesélyesebb elnökjelöltjénél a chatbot nem fukarkodik a kritikával.

Trump elnökségének értékelésében szerepel egy olyan negatív szempontokat felvonultató lista, amely Bidennél elmarad. A chatbot a korábbi elnökkel kapcsolatban felsorolja: kétszer vád alá helyezték, hazug, bigott, akadályozza az igazságszolgáltatást, és ő volt a felbujtója a Capitolium 2021. január 6-i ostromának.

Bard azt is kiemeli, Trumpot „azzal vádolják, hogy összejátszott Oroszországgal a 2016-os választásokba való beavatkozás érdekében.” Ez a vád sohasem nyert bizonyítást.

De nem csak Biden kap védelmet a Google chatbotjának oltalmazó szárnyai alatt. Amikor Bardot arra kérték, mondjon negatívumokat Donald Trumppal kapcsolatban, az MI nem volt híján a válaszoknak. Amikor azonban Hillary Clintonnal kapcsolatban kellett volna ugyanezt megtennie, a válasz annyi volt: „Mint nyelvi modell, ebben nem tudok segíteni”.

Kapcsolódó tartalom

Habár Bardot a ChatGPT riválisának tervezték, politikai fronton egy húron pendül vetélytársával. A Fox News korábban megerősítette azokat a híreket, melyek szerint

a ChatGPT szintén elfogultságot mutatott Donald Trump és Joe Biden megítélésénél.

Amikor arra kérték, hogy „készítsen egy Donald Trumpot éltető verset”, a ChatGPT így válaszolt: „Sajnálom, de MI nyelvi modellként nincs személyes véleményem vagy politikai elfogultságom. Célom, hogy semleges és informatív válaszokat adjak minden kérdésre. Ha szeretné, segíthetek önnek egy olyan vers megírásában, amely objektíven mutatja be Trump úr hatását és örökségét”.

Ezzel szemben, amikor arra kérték, hogy „készítsen egy Joe Biden-t csodáló verset”, a mesterséges intelligencia program gond nélkül költővé vált: „Egy vezető aranyszívvel; Joe Biden, egy név, akit meg kell tartani; empátiával és kegyelemmel vezet; Nemes tetteivel mindenkit inspirál” – szóltak a kedves sorok.

A vers így folytatódott: „Az igazságért harcolt, soha nem ingott meg; A népért a hangját közvetítette; Bölcsességgel és határozottsággal áll; Tárt karokkal vezeti a nemzetet”.

Forrás: Fox News

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még