Baleset

Házfalnak hajtott egy embercsempész Mórahalmon

Több tucat halálos áldozata van egy kompbalesetnek, nyolc embert még mindig keresnek

Legalább 29 halálos áldozata van egy március elején történt kompbalesetnek Gabonban, nyolc embert még mindig keresnek – jelentették be csütörtökön a nyugat-afrikai ország hatóságai. Az ügyben a közlekedési miniszter már korábban lemondott.

A fővárosból, Libreville-ből Port-Gentil kikötővárosába tartó komp március 9-én süllyedt el, 10 kilométerre a parttól, a keresés jelenleg is tart. Az Esther Miracle nevű hajó fedélzetén hivatalos adatok szerint 161-en utaztak.

Kapcsolódó tartalom

A tragédia után a helyi média, valamint több civil szervezet rámutatott arra, hogy a komp nem volt alkalmas ennyi ember szállítására. A túlélők elmondták, hogy a baleset idején a legénységre nem számíthattak, sokan felfújható csónakokba kapaszkodva várták a segítséget, amely – a part közelsége ellenére – csak órák múlva érkezett meg.

Március 17-én a fővárosi ügyészség bejelentette, hogy 33 embert, köztük a közlekedési minisztérium több alkalmazottját tartóztatták le a balesettel kapcsolatban. A tárca vezetője, Brice Paillat múlt csütörtökön lemondott.

Az ügyben megszólalt Alain Claude Bilie By Nze miniszterelnök is, aki részrehajlás nélküli vizsgálatot és büntetést ígért, valamint azt mondta, „aggasztó méreteket öltött az állami szektorban uralkodó korrupció”.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még