Rendkívüli

Lelőtte feleségét, majd magával is végzett egy férfi Mohácson - Videó!

Nyugdíjreform: lángolt a polgármesteri hivatal Bordeux-ban

| Szerző: hirado.hu
Viszonylag gyorsan eloltották a bordeux-i polgármesteri hivatal felgyújtott bejáratát a tűzoltók csütörtök éjjel, azt követően, hogy Franciaországban legalább egymillió embert mozgósítottak a szakszervezetek a nyugdíjreformok elleni tüntetések kilencedik napján.

 

Elfajult a nyugdíjreform elleni tüntetés Bordeaux-ban. Este fél kilenc körül a tüntetők felgyújtották a városháza székhelyének, a Place Pey-Berland téren található Palais Rohan főbejáratának monumentális ajtaját – tudósít a Sudouest.fr című regionális lap.

A főbejáratot gyújtották fel

A tüntetők a belváros több pontján kukákat és robogókat gyújtottak fel, majd raklapokat, kukákat, valamint egy elektromos robogót halmoztak fel a városháza bejáratánál, és felgyújtották az összehordott kupacot. A lángok nagyon gyorsan terjedtek, a főbejárat faajtaja perceken belül lángba borult.

Kapcsolódó tartalom

A kiérkezett tűzoltók a tüzet viszonylag gyorsan eloltották. Ezzel egy időben a rendőrség is a helyszínre érkezett, és üldözőbe vette a tüntetőket, akik szétszéledtek a szomszédos utcákban. Egyiküket a prefektúra szerint elfogták és letartóztatták.

Az aktivisták a tüntetés vége után visszatértek a gyújtogatás helyszínére.

A fosztogatás nem alapjog

Nem sokkal az incidens után Pierre Hurmic, Bordeaux polgármestere és Étienne Guyot, a regionális prefektus a helyszínre ment. Guyot közölte: „Nagyon megdöbbentett, hogy bárki is megtámadja a városházát, amely az összes bordeaux-i lakos otthona, a közszolgálat szimbóluma.” Pierre Hurmic polgármester elítélt minden erőszakos cselekményt. „A tüntetéshez való jog alkotmányos, a fosztogatáshoz való jog nem az” – szögezte le.

A városháza felgyújtása egy újabb erőszakos cselekménysorozat a korábbi összecsapásokat követően, melyek a nyugdíjreform egyoldalú kihirdetését követték – derül ki a lap híradásából. A Sudouest.fr hozzáfűzi: hét embert letartóztattak a nyugdíjreform elleni mozgósítás kilencedik napjának végén.

Kapcsolódó tartalom

Letépték az ujját egy tüntetőnek

Az alkotmány 49-3. cikkelye alapján kihirdetett nyugdíjreform elleni utcai tiltakozások egyik csúcspontja volt a csütörtöki nap. A francia belügyminisztérium adatai szerint országosan 1,089 millió, míg a CGT szakszervezet szerint 3,5 millió tüntető gyűlt össze a mozgósítás kilencedik napján.

Az éjszaka folyamán országszerte zavargások törtek ki. Rennes polgármestere szerint kaotikus jelenetek zajlottak a városban, míg Lille-ben és Toulouse-ban a demonstrálókkal szemben vízágyúkat vetett be a rendőrség. Rouen városában az összecsapások során letépték az egy tüntető hüvelykujját, Lorient-ban egy rendőrőrsöt vettek célba – foglalja össze a történteket a Dhnet.be című lap, hozzátéve, hogy ez csak néhány kiragadott eset a rengeteg esemény közül.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Gyújtogatás Bordeux-ban. (Fotó: Fabien Pallueau/NurPhoto via Getty Images)

Ajánljuk még