Fontos

Orbán Viktor: Megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól

Medvegyev: Oroszország nem akar közvetlen konfliktust a NATO-val

Oroszország nem akar közvetlen konfliktusba lépni a NATO-val, és az az érdeke, hogy tárgyalások útján oldja meg az ukrajnai válságot – jelentette ki pénteken Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt államfő és miniszterelnök.

A VKontaktye orosz közösségi hálózat felhasználói és újságírók kérdéseire válaszolva a politikus ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy bármilyen ukrán kísérlet a Krím félsziget visszavételére alapot szolgáltatna Oroszországnak „bármilyen fegyver” bevetésére.

„Az állam egy részének elszakítására irányuló bármilyen kísérlet az állam létezésének megsértése” – mondta. „Eléggé nyilvánvaló, hogy ez felhatalmaz bármilyen fegyver bevetésére, beleértve azokat, amelyeket a nukleáris doktrína előír. Remélem, hogy az óceánon túli »barátaink« megértik ezt” – figyelmeztetett.

Azt is kijelentette, hogy a külföldi fegyverekkel együtt a velük Ukrajnába érkező szakértők is az orosz hadsereg számára legitim célpontokká válnak, amelyeket el kell pusztítani.

„Meg kell érteniük, ha egy amerikai vagy lengyel katonát találunk ott, meg kell ölnünk” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz politikus szerint a külföldi országoktól kapott katonai segítség nélkül Kijev csak néhány napig tartana ki, száz százalékban függ ettől a segítségtől. Leszögezte: az orosz erők akár Kijevig vagy Lvivig (Lemberg) előrenyomulhatnak Ukrajnában, „hogy kiirtsák a fertőzést”.

Kijelentette, hogy Kijev teljes egészében külföldi pénzből él. Feltette a kérdést, mi történik, ha véget érnek a harci cselekmények?

 

„Ukrajnában nemcsak csőd van, hanem teljes egészében külföldi eszközökből élnek, ez egy nem létező állam. (…) Nem tudom, fogják-e őket majd tovább támogatni” – mondta.

Ukrajna esetleges európai uniós tagságát Dmitrij Medvegyev „százszázalékos hazugságnak” nevezte. „Kinek kellenek így? Csak azért mondják, hogy megnyugtassák az embereket és a kijevi klikket” – tette hozzá. Medvegyev figyelmeztetett: az orosz és az amerikai hadsereg közötti összecsapás következményei borzalmasak lennének. Mint mondta, egy ilyen háborúnak nem lenne győztese.

Ajánljuk még