Rendkívüli

Csokoládégyári robbanás ölt meg többeket, legalább tízen eltűntek Pennsylvaniában

Kártérítést követel hazájától Greta Thunberg saját frusztrációja miatt

Az állam ellen pert indító aktivisták személyenként csaknem 900 euró kártérítést követeltek a frusztrációjuk és tehetetlenségük érzése miatt.

A kerületi bíróság nemrég jóváhagyta Greta Thunberg és társai keresetét az állam ellen. A klímaaktivista több száz társával azt akarja elérni, hogy a hazája tegyen többet a klímaváltozás ellen – írja a V4NA.

Kapcsolódó tartalom

Az aktivisták 2022 ősszel fordultak bírósághoz, hogy politikai követeléseiknek érvényt szerezzenek az őszi parlamenti választások után, amely során a szociáldemokraták elvesztették a hatalmat. Eredetileg 636 aktivista állt a csoportos kereset mögött, de csak kevesebb, mint felük jelezte időben, hogy részt kíván venni az ügyben.

Kapcsolódó tartalom

A Mari Heidenborg igazságügyi kancellár által képviselt svéd kormánynak most három hónapja van arra, hogy válaszoljon a követeléseikre. A háromszáz aktivista ugyanis azt szeretné elérni, hogy a bíróság kényszerítse arra a kormányt, hogy hozzon olyan politikai döntéseket, amelyek enyhítik a szerintük jelenleg is zajló éghajlati válság hatásait.

Kapcsolódó tartalom

Az aktivisták azonban nemcsak a fosszilis tüzelőanyagokat, például a szenet, a kőolajalapú tüzelőanyagokat és a földgázt akarják teljesen kizárni az energiamixből, hanem azt is követelik, hogy az összes emberi tevékenységből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátást csökkentsék.

Kapcsolódó tartalom

„Ezek a kibocsátási források lehetnek például a fosszilis tüzelőanyagok, a bioüzemanyagok elégetése, az ipari folyamatok, erdőgazdálkodás vagy mezőgazdaság. Nem számít, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása milyen forrásból származik” – áll a per leírásában.

Az állam ellen pert indító aktivisták személyenként csaknem 900 euró kártérítést követeltek a frusztrációjuk és tehetetlenségük érzése miatt. A per leírásából azonban kiderült, hogy ezzel az összeggel lehet csökkenteni a „fájdalmukat”.

Kiemelt kép forrása: EPA/Gian Ehrenzeller

Kapcsolódó hírek

A szélerőművek ellen fordult Greta Thunberg
A turbinák működése sérti az ősi rénszarvaspásztor életmódjukhoz ragaszkodó lappok (számik) nemzetközi egyezményekben foglalt kisebbségi jogait – ezzel indokolta a norvég legfelsőbb bíróság, és most az ismert svéd „környezetvédő” jelenlétével megerősített aktivisták is, hogy miért tüntetnek a lappföldi szélerőművel ellen.
Külföld
A börtönből a milliárdosok csúcstalálkozójára ment Greta Thunberg – VIDEÓ
Több klímavédelmi aktivistával együtt őrizetbe vették kedden Greta Thunberget a lützerathi szénbánya elleni demonstráción. Nem tartott sokáig a svéd klímaaktivista letartóztatása. Thunberget már csütörtökön a svájci Davosban, a globális elit csúcstalálkozójának helyet adó síparadicsomban fogadta a Nemzetközi Energiaügynökség ügyvezető igazgatója.
Külföld

Ajánljuk még