Aktuális

Megvan A Dal 2024 győztese: Itt meghallgathatja a nyertes produkciót

Jair Bolsonaro volt brazil elnök ajándékba kapott ékszereket adott át az államnak

A brazil kormány felszólítására Jair Bolsonaro volt államfő egy munkatársa olyan ékszereket, köztük gyémántokat adott át egy állami banknak, amelyeket hivatali idejében ő és felesége ajándékba kapott a szaúdi kormánytól.

A szóban forgó bank a Caixa Ecomomica Federal, és közlése szerint fővárosi fiókjuk pénteken vett át egy férfiaknak való ékszerekkel teli dobozt. A helyi média jelentése szerint a beszolgáltatott tárgyak között volt egy luxusóra, egy töltőtoll, egy gyűrű, mandzsettagombok és egy imafüzér.

Az értéktárgyakat a bánya- és energiaügyi minisztérium hozta magával Szaúd-Arábiából egy 2021. októberi hivatalos látogatás alkalmával, anélkül, hogy azt elvámolták vagy bejelentették volna. Maga az elnök ezen a látogatáson nem vett részt.

A pénteken beszolgáltatott ajándékok között voltak lőfegyverek is, amelyeket az Egyesült Arab Emírségek hatóságaitól kapott ajándékba a volt elnök.

A Szaúd-Arábiát megjárt kormánydelegáció egy másik csomagot is hozott magával, abban az elnök feleségének, Michelle Bolsonarónak szóló ajándékok, köztük gyémántok voltak több millió dollár értékben.

Kapcsolódó tartalom

Azt a küldeményt annak idején a Sao Pauló-i nemzetközi repülőtéren lefoglalták, mert nem szerepelt a vámárunyilatkozatban. Sajtójelentések szerint a Bolsonaro-kormány több sikertelen kísérletet is tett a lefoglalt ékszerek visszaszerzésére.

Flavio Dino brazil igazságügyi miniszter két hete utasította a rendőrséget az ékszerügy kivizsgálására, majd szerdán egy kormányzati szerv felszólította Bolsonarót, hogy öt napon belül adja át az elnökként ajándékba kapott, és a Brazíliába szabálytalanul bevitt értéktárgyakat, köztük drágaköveket és fegyvereket.

A brazil törvények csak minimális értékű vagy „nagyon személyes jellegű” ajándéktárgyak megtartását engedélyezik a volt elnököknek. A december vége óta az Egyesült Államokban tartózkodó Bolsonaro pártja és sajtószolgálata bejelentette pénteken, hogy a volt elnök március 30-án visszatér Brazíliába és folytatja a politikai tevékenységet.

Ajánljuk még