Aktuális

Megvan A Dal 2024 győztese: Itt meghallgathatja a nyertes produkciót

Francia tüntetések: 900 gyújtogatási eset és 150 sérült rendőr

| Szerző: hirado.hu
Újra lángba borultak az utcák Franciaországban, a kormány nyugdíjreformja elleni tüntetéseken. A francia belügyminiszter szerint csak Párizsban 903 esetben gyújtogattak. Még Bordeaux elegáns városházának fából készült ajtaját is felgyújtották a tüntetők. Emmanuel Macron elnök kijelentette, hogy vállalja a politikai népszerűtlenséget, de nem mond le a reformról. A kormányfő pedig azt mondta: a szélsőbalos huligánok tehetnek a káoszról.

 

A bordeaux-i városháza, a Palais Rohan 18. században épült főbejáratát csütörtök éjjel gyújtották fel a város főterén összegyűlt, erőszakos tüntetők. Sűrű füst gomolygott Nantes belvárosában. A fekete ruhás, maszkos randalírozók kukákat gyújtottak fel, és megakasztották a francia nagyváros forgalmát csütörtök délután. Lille-ben már délután összecsaptak a rendbontók a rohamrendőrökkel. Macskakövekkel és üvegekkel dobálták meg az egyenruhásokat, akik vízágyúval és könnygázgránátokkal válaszoltak.

Kapcsolódó tartalom

Párizs belvárosában, a Les Halles piac környékén tüntetők kukákat gyújtottak fel. Néhány utcával odébb az újságosbódét sem kímélték, de tűzre kerültek a párizsi tömegközlekedési vállalat kölcsönözhető elektromos rollerei is.

Felvétel készült arról is, ahogy a belvárost járó, fekete ruhás, maszkos fiatalok válogatás nélkül zúzzák be az üzletek kirakatait a párizsi opera környékén.

És azt is videóra vették, ahogy egy csoport fiatal berúgta egy gyorsétterem kirakatát. Volt, ahol a kukások hetek óta tartó sztrájkja miatt az utcákon összegyűlt szemétből raktak máglyát, és azt égették. Péntek hajnalig 140 helyre riasztották a tűzoltókat.

Kapcsolódó tartalom

A csütörtöki volt a kilencedik országos megmozdulás, amit a nyugdíjreform ellen hívtak össze a francia szakszervezetek.

Csak Párizsban 120 ezren vonultak utcára a belügyminisztérium becslése szerint.

A tüntetőkhöz ezúttal sok középiskolás fiatal is csatlakozott. A szervezők nyolcszázezresre becsülték a fővárosban összegyűlt tömeget, országszerte pedig 3,5 millió részvevőről számoltak be.

Bár a szakszervezetek békés megmozdulást terveztek, a tömegbe vegyült szélsőségesek miatt szinte sehol sem kerülték el a rendbontást.

Az összecsapásokban százötven rendőr megsérült.

A szakszervezeti vezetők szerint az erőszakért nem ők, a tüntetések szervezői, hanem a kormány a felelős, amely rendelet útján, a nemzetgyűlést megkerülve vitte keresztül a vitatott reformjavaslatát. Azzal vádolták Marcon elnököt, hogy a szerda este sugárzott tévéinterjúban csak olajat öntött a tűzre. Pedig a szakszervezetek azt várták, hogy a megmozdulások erejét látva kompromisszumot ajánl.

Kapcsolódó tartalom

Marcon azonban fogadkozott: legkésőbb az év végéig törvényerőre emelik a nyugdíjreformot.

Nem akarom újraválasztatni magam, ezt az alkotmány sem teszi lehetővé. És ha választanom kell a rövid távú népszerűség, illetve a nemzeti érdek között, az utóbbit választom. Ha emiatt népszerűtlen leszek, hát azt is vállalom

– jelentette ki az elnök. Hangsúlyozta: ő sem örül annak, hogy két évvel fel kell emelnie a nyugdíjkorhatárt, de erre van szükség ahhoz, hogy elkerüljék a rendszer összeomlását. Az államfő hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy Franciaország-szerte helyreálljon a rend az utcákon.

A szakszervezetek továbbra is a nyomásgyakorlás erejében bíznak. Tárgyalásokat, ezek hiányában pedig a kormány lemondását, valamint a nyugdíjreform-rendelet visszavonását követelik. Azt ígérték: folytatják a tömegközlekedést bénító országos sztrájkot, és jövő keddre újabb országos tiltakozást hirdettek.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Ajánljuk még