Rendkívüli

Csokoládégyári robbanás ölt meg többeket, legalább tízen eltűntek Pennsylvaniában

Elveszett Szép remények: már Dickens hősnője is „BBC-PC”

| Szerző: hirado.hu
Úgy tűnik, most senkit nem zavart, hogy Charles Dickens is csak egy „halott fehér férfi”: a BBC, mint arról a Spiked- nline című brit lap is beszámol, „nagy energiát és pénzt fektetett” a népszerű 19. századi regényíró, Dickens Szép remények című művének új adaptációjába. A vasárnap adásba kerülő, hatrészes sorozat feltűnően gyorsan készült el azután, hogy a máig sikerrel játszott, 2012-es legutóbbi adaptáció adásba került.

Vajon miért volt szükség ilyen gyorsan egy új feldolgozásra, vagy ahogy a Spiked online fogalmaz, „egy újabb Dickens-parádéra, egy újabb papírmaségroteszkre, amelynek lovaglós jeleneteit ugyanazon a régi, platós teherautón veszik fel, amit elárul a kipöfögött dízel visszacsapódó füstje?” – teszi fel az újságíró a kérdést a cikkben.

Kapcsolódó tartalom

Kezdődik a polkorrekt múlt

Persze elméletben természetesen lehetséges, hogy Dickensszel valami újat kezdjünk – ismeri el a Spiked onine publicistája, Simon Evans – és az ellen pedig senkinek sem lehet kifogása, hogy felhasználjuk őt a társadalmi igazságtalanságok hangsúlyozására. De istenem, ez a legújabb adaptáció annyira lehangoló, mintha újra felmelegítenénk az egykor meglepő és ízletes összetevőkből álló pörköltet – fakad Evans, hozzátéve, hogy a csatorna az irodalomtörténet legkimerítettebb éléskamráját fosztogatja.

Kapcsolódó tartalom

Valóban Dickens e fordulatos, jól megírt regényének számos filmes feldolgozása ismert. Így például 2012-ben angol–amerikai filmdrámaként aratott sikert, többek között Jeremy Irvine és Holliday Grainger főszereplésével. Ám a politikai korrektségre törő BBC nem nyugodott addig, amíg ki nem hozták az újabb, hatrészes sorozatot, ahol

a 19. század elején és közepén Londonban játszódó regény szerplői egy etnikailag színes kavalkádot jelenítenek meg.

Nincs megállás

Olivia Colman Miss Havisham, míg az afroamerikai, angol–ausztrál színsznő, Shalom Brune-Franklin Estella szerepében valósítja meg a BBC sokadik „újragondolását” Dickens regényéből.

 

 

Kezdünk hozzászokni egyfajta párhuzamos, 19. századi univerzum gondolatához

– jegyzi meg Evans, felidézve a fekete hercegnők abszurditását, s pikírten fölvetve, hogy ha most akarnánk úgy elkészíteni egy új Büszkeség és balítéletet úgy, hogy ott az  összes Bennet nővér azonos etnikai származású lenne, ahhoz legfeljebb a Pioneer Alapból (szélsőjobboldali nonprofit alapítvány – a szerk.) kapnának támogatást.

Kapcsolódó tartalom

Mindeközben, szintén a BBC-nél, a klasszikus zene támogatása lecsökkent, és a régi vágású középosztály köreiben népszerű Radio1 csatorna eltűnt, költségvetési okokból – derül ki a cikkből.

Kiemelt kép: Shalom Brune-Franklin Estella szerepében. A BBC új filmje a 19. századi Angliában játszódik (Forrás: Twitter)

Ajánljuk még