Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Tajvan visszahívta hondurasi nagykövetét egy kínai látogatás miatt

Tajvan csütörtökön bejelentette, hogy visszahívta hondurasi nagykövetét, tiltakozva a latin-amerikai ország külügyminiszterének kínai látogatása ellen.

A tajvani külügyminisztérium közleményében azt írta: Honduras több mint nyolcvan év baráti viszonyt vett semmibe, és megsértette a tajpeji kormány, valamint a tajvaniak érzéseit. A tárca hozzátette: Tajvan elégedetlensége kifejezéseként azonnali hatállyal visszahívta hondurasi nagykövetét.

Kapcsolódó tartalom

A bejelentésre azt követően került sor, hogy Eduardo Enrique Reina hondurasi külügyminiszter Kínába látogatott, hogy a diplomáciai viszony létesítéséről tárgyaljon Pekinggel.

Xiomara Castro elnök március 14-én jelentette be, hogy felveszi a hivatalos kapcsolatot a Kínai Népköztársasággal. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő csütörtökön leszögezte: Kína készen áll erre.

Reina azzal indokolta a váltást, hogy Tajvan nem tud több segélyt biztosítani Honduras számára, pedig az országnak hatalmas szüksége van rá. Honduras az egyik legszegényebb latin-amerikai ország, adósságállománya eléri a húszmilliárd dollárt. Tajvannak hatszázmillió dollárral tartozik.

Ha a közép-amerikai ország hivatalosan is megszakítja kapcsolatait Tajvannal, már csak 13 ország marad, amely diplomáciai viszonyt tart fenn a szigettel, miután az elmúlt években több latin-amerikai szövetségese kihátrált mögüle.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

Caj Ing-ven tajvani elnök március 29-én tíznapos amerikai körútra indul, hogy megerősítse országa kapcsolatait Belize-zel és Guatemalával, és rövid kitérőt tesz az Egyesült Államokba. Peking ellenzi az utat.

Ajánljuk még