Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Rishi Sunak reagált a vagyonát ért kritikákra

| Szerző: hirado.hu
Rishi Sunak brit miniszterelnök, multimilliomos szerint nem igaz, hogy túl gazdag ahhoz, hogy megértse a megélhetési gondokkal küzdő embereket, holott adóbevallása szerint tavaly közel 2 millió font (körülbelül 867 millió forint) volt a jövedelme. Ráadásul becslések szerint Sunak és feleségének összvagyona kétszerese III. Károly király és Kamilla becsült vagyonának.

 

Sunakot szerdán az anglesey-i királyi légierő állomásán tett látogatásakor arról kérdezték, hogy együtt tud-e érezni a megélhetési válsággal küzdő emberekkel. Erre válaszul azt felelte: „Azt hiszem, az embereket végső soron az érdekli, hogy mit fogok tenni értük.”

A brit miniszterelnök a későbbiekben tagadta, hogy túl gazdag lenne ahhoz, hogy megértse a megélhetési gondokkal küzdő embereket, miközben adóbevallása szerint tavaly közel 2 millió font (körülbelül 867 millió forint) volt a jövedelme.

A megjegyzéseket azután tette, hogy nyilvánosságra hozta az elmúlt három pénzügyi év jövedelmének és adójának részleteit, ezzel is hangsúlyozva, hogy az egykori üzletember az egyik leggazdagabb parlamenti képviselő. Az adónyilatkozatából kiderült, hogy 2021-2022-ben 1,9 millió font jövedelem után több mint 432 ezer font adót fizetett. Mindössze 156 000 font származott kancellári fizetéséből, beleértve a Downing Street-i lakhatásért kapott mintegy 7000 font juttatást.

Kapcsolódó tartalom

A fennmaradó összeg befektetésekből származott, a pénzét egy amerikai vagyonkezelő társaságra bízta az összeférhetetlenség elkerülése érdekében

– írja a Daily Mail.

Az elmúlt három évben Sunak 4 766 962 font jövedelem után 1 053 060 font adót fizetett. A kritikusok rámutattak, hogy ez 22 százalékos adómérték, ami majdnem ugyanannyi, mint egy ápolónőé.

A multimilliomos Sunak által fizetett adó nagy részét a befektetési alapjából származó jövedelem után fizetett tőkenyereség-adó tette ki – derült ki a bevallásból.

Dan Neidle adójogász szerint Sunak 22 százalékos tényleges adókulcsot fizetett a tőkenyereség-adó előnyei miatt. A Sky Newsnak nyilatkozva az adójogász elmondta, hogy ez nem azért van, mert valami „okos” dolgot csinált, vagy mert elkerüli az adót.

Azért van ez így, mert ebben az országban (az Egyesült Királyságban) a munkajövedelmeket 47 százalékkal adóztatjuk, de a befektetésekből származó tőkenyereséget csak 20 százalékkal” – fogalmazott a szakértő. „Hogy az igazságos-e, hogy a törvénynek ilyennek kell lennie, az egy nagyon jó kérdés” – mondta az adójogász. Majd hozzátette:

az mindenesetre furcsa, hogy Sunak az, aki részesül ebből az alacsony kulcsból, és egyben az az ember, akinek hatalma van ennek a törvénynek a megváltoztatására.

A Daily Mail cikkében azt is megjegyezték, hogy becslések szerint Rishi Sunaknak és feleségének – Akshata Murthynak, aki egy indiai technológiai cég vezetőjének milliárdos lánya – összvagyona mintegy 730 millió fontot ér, ami kétszerese III. Károly király és Kamilla becsült vagyonának.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Daily Mail

A kiemelt képen: Rishi Sunak brit miniszterelnök (Forrás: MTI/EPA/Neil Hall)

Ajánljuk még