Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Pulitzer-díjas újságíró: Fedősztori készülhetett az Északi Áramlatot felrobbantók elleplezésére

| Szerző: hirado.hu
Már hat hete, hogy névtelen forrásokra hivatkozva közzétettem egy jelentést, amelyben arról írtam, hogy Joe Biden amerikai elnök volt az a  tisztviselő, aki tavaly szeptemberben elrendelte az Északi Áramlat 2 rejtélyes megsemmisítését. Ez az új gázvezeték a tervek szerint az Oroszországból Németországba szállított földgáz mennyiségét duplázta volna meg” – fogalmazott friss cikkében Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró.

 

Seymour Hersh egy korábbi jelentésében arról írt, hogy míg Oroszország elsősorban az Egyesült Királyságot vádolja az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásával, addig az Egyesült Királyság az Amerikai Egyesült Államokkal karöltve Oroszországot hibáztatja. Egyesek pedig azt állítják, hogy Ukrajna – amelynek haditengerészete csak egyetlen nagy hadihajóval rendelkezik – hajtotta végre a támadást.

Az újságíró forgatókönyve szerint azonban az eset szálai egészen az amerikai főparancsnokig – Joe Biden amerikai elnökig – vezethetők vissza.

Hersh ugyanis azt állítja, hogy az amerikai haditengerészet búvárai távirányítású robbanószerkezeteket helyeztek el a csővezetéken egy tavaly nyári a Balti-tengeren megtartott NATO-hadgyakorlatot használva álcaként.

A történet azonban míg Németországban és Nyugat-Európában is nagy visszhangot váltott ki, az Egyesült Államokban korántsem ez történt.

Kapcsolódó tartalom

Két héttel ezelőtt, Olaf Scholz német kancellár washingtoni látogatását követően az amerikai és a német hírszerző ügynökségek figyelemeltereléssel próbálkoztak, így hamis fedősztorikkal látták el a The New York Times és a Die Zeit német hetilapot annak érdekében, hogy megcáfolják a Bident és az amerikai ügynököket felelőssé tévő jelentést.

A Fehér Ház és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) sajtómunkatársai következetesen tagadták, hogy Amerika lenne felelős a csővezetékek felrobbantásáért, és ezek a pro forma tagadások bőven elegendők voltak a Fehér Ház sajtósainak. Nincs bizonyíték arra, hogy bármelyik oda beosztott riporter megkérdezte volna például a Fehér Ház sajtótitkárát, hogy Biden meglépte-e azt– amit egyébként minden komoly vezető meglépne –, hogy hivatalosan „megbízza” az amerikai hírszerző közösséget egy mélyreható vizsgálat lefolytatásával, amellyel ki lehetne deríteni, hogy valójában ki a felelős a Balti-tengeren történtekért.

Egy hírszerzőforrás szerint az elnök nem rendelt el vizsgálatot, és nem is fogja megtenni. Miért nem teszi? Mert tudja a választ

– mutatott rá Seymour Hersh, aki hozzátette, hogy Sarah Miller energiaügyi szakértő adott neki magyarázatot arra, hogy miért is kavart nagy port jelentése Németországban és Nyugat-Európában.

Kapcsolódó tartalom

A Biden–Scholz-találkozón a sajtó nem tehetett fel kérdéseket

Március elején Biden elnök Washingtonban fogadta Olaf Scholz német kancellárt, és csak két nyilvános eseményre került sor, többek között egy rövid, előírás szerinti Biden és Scholz köszöntőre a Fehér Ház sajtósai előtt, kérdések nélkül, valamint egy CNN-interjúra, amelyben a gázvezetékkel kapcsolatos helyzetről nem esett szó. A kancellár ráadásul úgy repült Washingtonba, hogy a német sajtó képviselői nem utaztak vele a fedélzeten, hivatalos vacsora sem volt, továbbá a két vezető még sajtótájékoztatót sem tartott, ahogyan ezt egyébként egy ilyen nagy horderejű találkozókon szokás.

Kapcsolódó tartalom

Készülő fedősztori?

Később azonban arról lehetett olvasni, hogy a találkozón maratoni, azaz 80 perces megbeszélést folytatott a két politikus, melynek nagy része alatt a munkájukat segítő asszisztenseik sem voltak jelen. Azóta pedig semmilyen nyilatkozat nem látott napvilágot, amelyet valamelyik ország kormánya tett volna közzé a tárgyalások eredményéről – hangsúlyozta az újságíró. Seymour Hersh továbbá hozzátette: a találkozóval kapcsolatban egy hírszerzési forrástól olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint

az amerikai elnök és a német kancellár tárgyalt a gázvezetékek körül kialakult helyzetről, melynek eredményeként a CIA bizonyos szervezeteit felkérték arra, hogy a német hírszerzéssel együttműködve készítsenek egy fedősztorit, amely az amerikai és a német sajtónak egy alternatív verziót kínál az Északi Áramlat 2 megsemmisítéséről.

A hírszerzés szavait idézve Seymour Hersh kiemelte: az ügynökségnek „fel kellett ráznia a rendszert”, amely segített annak az állításnak az elhomályosításában, hogy a Biden rendelte el a csővezetékek megsemmisítését.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)

Ajánljuk még