Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Orbán Viktor az uniós csúcsról: Nemet mondunk a migrációra, a genderre és a háborúra!

Elkezdődött a kétnapos uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, amelynek legfontosabb témája az orosz–ukrán háború. Napirenden szerepel az a javaslat is, amely szerint az unió egy éven belül kétmillió euró értékben, összesen egymillió darab lőszerrel látná el Ukrajnát.

A magyar kormány álláspontja továbbra is az, hogy azonnali tűzszünet kell és el kell kezdeni a béketárgyalásokat– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely hozzátette: Magyarország továbbra sem szállít fegyvert Ukrajnának, de minden olyan felkészülésben részt vesz, ami az Európai Unió, a NATO, illetve a Magyar Honvédség védelmi kapacitásait növeli.

Kapcsolódó tartalom

Csütörtök délelőtt egymás után érkeztek az uniós állam- és kormányfők a brüsszeli uniós csúcsra. A tavaszi uniós találkozó hagyományosan a gazdasági kérdésekről is szól.

A tervek szerint magyar kezdeményezésre szóba kerül a kontinens népesedési kérdése is, ami a jövő nyáron kezdődő magyar uniós elnökség egyik fő témája lesz.

A másik fontos téma a migráció ügye lehet a kétnapos csúcstalálkozón. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az M1-nek úgy fogalmazott:

a magyar kormány azt szeretné, ha az unió vezetése változtatna eddigi álláspontján, és végre finanszírozná az unió külső határát is védő magyar határkerítést. Orbán Balázs azt mondta, bár látni elmozdulást az ügyben, áttörés még nem történt.

Kapcsolódó tartalom

„Az elmúlt hét évben több milliárd eurónyi összegből felépítettük a déli határon a kerítést és távol tartunk évente több százezer illegális bevándorlót. Ehhez képest anyagilag semmilyen módon magához a kerítés építtetéséhez és működtetéséhez az uniós intézmények nem járultak hozzá, és jogi eljárások vannak emiatt a felállított rendszer miatt Magyarországgal szemben. Tehát amíg ebben a dologban nincs változás, addig mi továbbra is szeretnénk több tagállammal együtt nyomás alatt tartani az Európai Bizottságot, mert úgy látszik, hogy maguktól ők nem így gondolkodnak erről a kérdésről” – hangsúlyozta a miniszterelnök politikai igazgatója.

Kapcsolódó tartalom

Ám ezeknél a témáknál sokkal hangsúlyosabban szerepel a csütörtök-pénteki uniós csúcs napirendjén az orosz–ukrán háború. Egy új javaslat szerint az Európai Unió egy év alatt egymillió tüzérségi lőszert szerezne be, és ebből bizonyos tagországok nagy mennyiségben juttatnának Ukrajnának is.

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalain számolt be az uniós csúcson történtekről. Facebook-oldalán azt írta: „A munka folytatódik. Nekünk Magyarország az első.”

A Twitteren pedig úgy fogalmazott, hogy „A magyar álláspont továbbra is egyszerű és világos:

Nem kell migráció! Nem kell gender! Nem kell háború!”

„A kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a Kormányinfón úgy fogalmazott:

aggodalomra ad okot, hogy nem a békés megoldás, hanem az eszkaláció irányába haladnak a folyamatok.

Leszögezte: Magyarország a közös lőszerbeszerzésben részt vesz, de ebből nem küld Ukrajnába.

Kapcsolódó tartalom

„Most egyelőre egy közös uniós lőszerbeszerzésről tárgyalunk, ebben szeretnénk részt venni. Csoportos megrendelés lesz ez gyakorlatilag egy hétéves időszakra. Ez előnyös Magyarország számára, abban az időszakban, amikor nagyon nehéz lőszerhez jutni, könnyebben tudunk lőszerhez jutni. Az ennek keretében vásárolt lőszereket csak a Magyar Honvédség fogja felhasználni, itt nyilván lesznek olyan uniós tagállamok, amelyek az így vásárolt lőszerből a frontra is küldenek. Magyarország a lőszerbeszerzésben részt vesz, de külföldre továbbra sem fog fegyvereket, élet kioltására alkalmas eszközöket küldeni” – szögezte le Gulyás Gergely.

Kapcsolódó tartalom

Gulyás Gergely arra kért minden politikai erőt, hogy a jövő heti parlamenti szavazáson támogassa a kormánypárti képviselők által benyújtott békepárti határozati javaslatot. Emlékeztetett: egy éve a magyar állampolgárok világosan állást foglaltak a béke ügyében, a határozattal pedig megerősíthetik ezt a nyilvánvaló választói akaratot.

A kiemelt kép forrása: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolódó hírek

EP-elnök: A béke eléréséhez Ukrajnának szabadnak kell lennie
Európa mindig is ki fog állni egy valódi és igazságos béke mellett, de ennek eléréséhez Ukrajnának szabadnak kell lennie – jelentette ki Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke csütörtökön az uniós tagállamok vezetőivel tartott brüsszeli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.
Külföld
Elkezdődött a kétnapos uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, a legfontosabb téma a háború
Elkezdődött a kétnapos uniós csúcstalálkozó Brüsszelben. A legfontosabb téma a háború. Napirenden szerepel az a javaslat, amely szerint az unió egy éven belül egymillió lőszerrel látná el Ukrajnát. Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy azonnali tűzszünet kell, és el kell kezdeni a béketárgyalásokat. A kormány szerint aggasztó, hogy a folyamatok nem a békés megoldás, hanem a háború kiszélesedése felé haladnak.
Külföld
Josep Borrell: A tagállami vezetőkkel az Ukrajnának szánt lőszer biztosításáról egyeztetünk
Az uniós tagországok az Ukrajnának szánt lőszerek biztosításának módjairól, köztük a közös beszerzésről, a gyártásól és a szállításról a hét elején, a tagállami kormányokat tömörítő tanács ülésén született megállapodás részletiről fognak egyeztetni a most kezdődő uniós csúcson – mondta el Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a megbeszélésre érkezve.
Külpolitika
Ma kezdődik az uniós csúcs Brüsszelben, Magyarország a béke pártján áll
Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül egymillió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát – írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállami vezetőknek küldött csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében. Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete már szerda este megérkezett Brüsszelbe, ahol megerősítette: „Nekünk Magyarország az első”; hazánk a béketáborba tartozik, ezért nem vesz részt a lőszerszállításban.
Külföld

Ajánljuk még