Aktuális

Szijjártó Péter: Magyarországot egyre súlyosbodó aggodalommal tölti el a közel-keleti helyzet

Moszkva destruktív lépésként értékelte a szlovák MiG–29-esek átadását

Oroszország destruktív lépésként értékeli a szlovák MiG–29-es vadászgépek átadását Ukrajnának, ami ellentmond az Európai Unió békés rendezést sürgető retorikájának – jelentette ki csütörtökön Alekszandr Gruskov orosz külügyminiszter-helyettes.

Gruskov arra reagált, hogy a nap folyamán megérkezett Ukrajnába az első négy MiG–29-es azok közül, amelyeket Szlovákia ígért a kijevi vezetésnek.

Kapcsolódó tartalom

„Ez nyilvánvalóan egy destruktív lépés. Ellentmond az uniós vezetők ismételt nyilatkozatainak arról, hogy békés eszközökkel kell kiutat keresni”

– hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes.

Minket ez egyáltalán nem ért váratlanul. Egyszerűen a lelőtt gépekről vezetett statisztikánkban újabb számok fognak megjelenni” – fűzte hozzá.

Gruskov szerint „Szlovákia az Európai Unió tagjaként durván megsértett különböző nemzetközi kötelezettségeket, ideértve az EU irányelveit, a nemzetközi fegyverkereskedelemről szóló egyezményt, és a fegyverek továbbadását szabályozó alapelveket, illetve a fegyverek konfliktusövezetekbe szállításának tilalmáról szóló EBESZ-dokumentumot”.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, hogy az elképzelhető jogsértések csokrába beletartozik a szerződésszegés is, tekintettel azokra a rendelkezésekre, amelyek tiltják a gyártó engedélye nélkül a fegyverek továbbadását harmadik félnek. Gruskov ezzel arra utalt, hogy a MiG–29-eseket eredetileg a Szovjetunióban, illetve Oroszországban gyártották.

A kiemelt képen: A szlovák légierő egyik MiG-29-es vadászrepülőgépe gyakorlórepülés közben (forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még