Fontos

Orbán Viktor: A munka folytatódik, nekünk Magyarország az első!

Tizenkétezer rendőr fogja biztosítani a rendet Franciaországban a kilencedik tüntetésen

Franciaországban kilencedik alkalommal tiltakoznak utcai felvonulásokkal és sztrájkokkal csütörtökön a kormány nyugdíjreformja ellen, Gérald Darmanin belügyminiszter tájékoztatása szerint 12 ezer rendőr és csendőr fogja biztosítani országszerte a felvonulásokat.

Darmanin elmondta, hogy ötezren Párizsban teljesítenek majd szolgálatot az előző napi zavargások megismétlődésének megakadályozására. A belügyminisztérium 600 és 800 ezer közötti tiltakozóra számít mintegy kétszáz városban, ebből 40-70 ezerre Párizsban. Emmanuel Macron államfő az év végig hatályba kívánja léptetni a reformot, amelynek legfőbb intézkedése a nyugdíjkorhatár felemelése 62-ről 64 évre.

A stratégiai szektorok több mint két hete kezdődött gördülő sztrájkja továbbra is elsősorban az olajfinomítókban és a hulladékszállításban érezteti a hatását, de csütörtökön a vasúti és a tömegközlekedésben, valamint az oktatásban dolgozók is munkabeszüntetést tartanak.

Az olajfinomítókban dolgozók már több mint két hete blokkolják az olajtározóknál a ki- és bejutást, ezért a töltőállomásokon fokozatosan romlik a helyzet.

Az ország 11 ezer töltőállomásának 14,3 százalékánál volt szerdán hiány valamelyik üzemanyagból, 7 százalékuknál pedig egyáltalán nem volt üzemanyag. Kedden még csak a kutak 12, az elmúlt hétvégén pedig még 4 százalékánál voltak gondok. A kétszáz olajraktárból nyolcat foglaltak el a sztrájkolók, de ezek a legjelentősebbek az országban.

Kapcsolódó tartalom

A TotalEenergies négy franciaországi olajfinomítójából csak egyben folyt termelés szerdán, az Esso-ExxonMobil két olajfinomítója még termel, de a hozzájuk tartozó üzemanyagraktárakból a szállítás szünetel, miután a telepeket elfoglalták a sztrájkolók.

A France24 hírtelevízió összesítése szerint az üzemanyaghiány jelenleg a megyék ötödében érezteti hatását, mindenekelőtt a déli országrészben, ahol minden második kútnál gondok vannak, s ezért a déli megyékben (Gard, Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence, Var) a prefektúrák 30 literre korlátozták az egyszerre vásárolható üzemanyag mennyiségét.

A kormány tájékoztatása szerint az üzemanyagraktárakban legalább két hónapra elegendő tartalék van.

A hatóságok szerdán kötelezték először munkafelvételre az egyik olajfinomító dolgozóit az üzemanyaghiány elkerülése érdekében, mégpedig délen, a Marseille-hez közeli Fos-sur-Merben. A döntés óriási felháborodást váltott ki a sztrájkolók részéről, akiknek egy része megdobálta a blokádot meggátoló rendőröket, akik könnygázzal oszlatták az elégedetlenkedő munkásokat.

Kapcsolódó tartalom

Párizsban 17. napja folytatódott a hulladékszállítók sztrájkja, s a főváros körüli szemétégetők egy része sem működik. A fővárosi önkormányzat szerint a járdákon csaknem 10 ezer tonna hulladék halmozódott fel, ugyanakkor egyes kerületekben az önkormányzatok magáncégeket béreltek fel az elmúlt napokban a hulladékszállításra.

A pedagógus szakszervezetek szerint csütörtökön a tanárok 40-50 százaléka nem fogja megtartani az óráit,

a vonatoknak megközelítőleg a fele fog közlekedni, a városi tömegközlekedésben pedig a reggeli és a délutáni csúcsforgalmi időkben indulnak csak szerelvények.

A polgári légi közlekedési igazgatóság azt kérte a légitársaságoktól, hogy a párizsi Orly repülőtéren előzetesen töröljék járataik 30 százalékát, a vidéki repülőtereken pedig 20 százalékát a légiirányítók sztrájkja miatt. A felmérések szerint a franciák kétharmada nem támogatja a nemzetgyűlési szavazás megkerülésével jóváhagyott nyugdíjreformot.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még