Aktuális

Hazánk biztonsági helyzetéről tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter

Reagált a nagy-magyarországos szurkolói molinók kérdésére a román kormány

A román külügyminisztérium és Dan Carbunaru román kormányszóvivő azzal hárította el a román újságíróknak a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) történelmi Magyarországot ábrázoló molinókról szóló döntésével kapcsolatos érdeklődését, hogy – „UEFA-engedély” híján – nincs miért állást foglalniuk, a „politikát nem kell összekeverni a sporttal”.

A politikának nincs keresnivalója a sportban, a labdarúgás pedig nem politika – hangoztatták szerdán román politikusok, az ellen tiltakozva, hogy az MLSZ bejelentette: bizonyos feltételek mellett engedélyezi a történelmi Magyarországot ábrázoló molinók bevitelét a válogatott meccseire.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök a téma kapcsán úgy fogalmazott: „a labdarúgás nem politika, és a revizionista frusztrációknak nincs keresnivalójuk a sportrendezvényeken”.

Hozzátette, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnökének az UEFA végrehajtó bizottságának tagjaként haladéktalanul kérnie kellene a döntés visszavonását.

Gabriela Firea szociáldemokrata családügyi miniszter a közösségi oldalán azt írta: „Nagy-Magyarország térképe, amely Románia egy részét is magába foglalja, revizionista jelkép, és semmi keresnivalója a stadionokban, európai mérkőzéseken”. Úgy értékelte: a jelkép gyűlöletkeltésre és erőszakra adhat okot, márpedig a „politikának, kiváltképp, ha megosztja a nemzeteket, nincs helye a sportban”.

Hasonló álláspontra helyezkedett a román Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője, Ionut Stroe is, aki szerint egy ilyen döntés „veszélyes precedenst teremthet”, szembe menne a sportot irányító valamennyi elvvel.

Kapcsolódó tartalom

Úgy vélekedett: az UEFA-nak nem szabad elfogadnia egy ilyen kérést, „nem szabad oxigénhez juttatnia a revizionista eszméket, nem szabad hagynia, hogy politikai érdekek és tétek mérgezzék meg a futball világát”.

Az üggyel kapcsolatban a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) közleményt adott ki, miszerint megkeresésükre az európai szövetség (UEFA) cáfolta, hogy „engedélyezte volna” a történelmi Magyarországot ábrázoló jelképek használatát a magyar válogatott meccsein, ezen jelképek használatát továbbra is fegyelmi vétségnek tekinti és büntetni fogja.

A Romániában felzúdulást kiváltó közleményében az MLSZ azt írta, hogy „állásfoglalást” kért a történelmi jelkép kihelyezésének engedélyezése ügyében az UEFÁ-tól és európai szövetség diszkriminációellenes csoportjától (FARE).

„A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik” – olvasható a közleményben.

Az egyeztetések eredményeképpen az MLSZ úgy döntött, hogy „a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló” drapéria stadionba történő bevitelét engedélyezni fogja, ha ezeken semmilyen más szimbólum vagy felirat nem szerepel a történelmi Magyarország térképén kívül és csak piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta.

„Ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai üzenet kerül, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, akkor az fegyelmi eljárást von maga után, és ezzel a szurkolóink maguknak, szurkolótársaiknak, a csapatnak és a magyar labdarúgás megítélésének ártanak” – szögezte le az MLSZ.

Ajánljuk még