Aktuális

Megtalálták a pénztárcáját, de nem örülhetett a salgótarjáni fiatal, mert kiderült mit rejtegtett

Peking még több olajat és földgázt vásárolna Moszkvától

| Szerző: hirado.hu
Kína a következő évtizedben több olajat és gázt vásárol Oroszországtól, és segíteni fogja a nehézipar fejlesztését Oroszország távol-keleti régiójában. Ezek a döntések hétfőn derültek ki, miután Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök négyórás találkozót tartott Moszkvában.

Az orosz és kínai fél várhatóan a közeljövőben megállapodik arról, hogy még szorosabbra fűzzék a két ország kapcsolatait. A kínai vámügyi főigazgatóság hétfőn bejelentette, hogy

Oroszország lett Kína legnagyobb nyersolajszállítója – Szaúd-Arábiát megelőzve -, miután a Kínába irányuló olajexportja 24 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest 2023 első két hónapjában.

Az Egy Övezet Egy Út program (One Belt One Road) egy több mint hatvan országra kiterjedő komplex geopolitikai-stratégiai terv, mely politikai, gazdasági, védelmi célokat ötvöz, és amelyet Kína indított útjára.

Hszi-Csin ping kész együttműködni Putyinnal a Kína és Oroszország közötti jövőbeli átfogó stratégiai együttműködés új elképzelésének előmozdítása érdekében.

A kínai elnök azt mondta, a két ország fellendíti a kétoldalú kereskedelmet és beruházásokat, az Eurázsiai Gazdasági Unióval együtt elő fogja mozdítani az Egy Övezet Egy Út programot, és ösztönözni fogja a kínai és orosz városok közötti munkavállalói és turistacserét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az orosz üzleti szféra képes kielégíteni Kína növekvő energiaigényét.

A kibővített küldöttségek tárgyalásának a nyilvánosság előtt zajló kezdetén az orosz államfő közölte, hogy egyeztették a Mongólián keresztül megépítendő Szibéria Ereje-2 gázvezeték valamennyi paraméterét, amely évi 50 milliárd köbméter földgázt fog szállítani.

Mindezek mellett bejelentette azt is, hogy kétoldalú munkacsoport felállítását tervezik az északi hajózási útvonal tranzitpotenciáljának fejlesztésére.

Kapcsolódó tartalom

Vlagyimir Putyin és Hszi-Csin ping hétfői személyes megbeszélésük során megvitatta az ukrán válságot is. Bár Putyin azt nyilatkozta, hogy a kínai terv alapja lehet a rendezésnek, de az továbbra sem világos, hogy Oroszország és Ukrajna képes lesz-e kompromisszumot kötni ezen béketerv mentén.

Úgy véljük, hogy a Kína által előterjesztett béketerv számos rendelkezése összhangban van Oroszország megközelítésével, és alapul szolgálhat a békés rendezéshez, amikor a Nyugat és Kijev készen áll majd erre

– mondta az orosz vezető.

Kínai elnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Peking objektív és elfogulatlan álláspontot képvisel az ukrajnai válsággal kapcsolatban, és aktívan közreműködik a megbékélést és a rendezési tárgyalások újrafelvételét célzó erőfeszítésekben.

Mint ismert: Kína nemrég mutatta be 12 pontos dokumentumát, amely az ukrán válság békés megoldását javasolja az ENSZ Alapokmányának elveivel összhangban.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Asia Times

A kiemelt képen: Hszi Csin-ping kínai államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Kreml/Pool/Pavel Birkin)

Ajánljuk még