Aktuális

Hazánk biztonsági helyzetéről tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter

Peking jóváhagyta az első kínai gyártmányú, mRNS-alapú védőoltást

A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását – jelentette be szerdán a gyártó, a CSPC Pharmaceutical Group nevű kínai nagyvállalat, aminek különös jelentősége van, mert a külföldi vakcinák továbbra sem engedélyezettek az ázsiai országban.

Kínában 2022 decemberében és 2023 januárjában robbanásszerűen megnőtt a koronavírusos esetek száma, miután váratlanul feloldották az addigi szigorú kijárási és utazási korlátozásokat. A CSPC által kifejlesztett vakcinát az illetékes pekingi hatóság egyelőre csak „sürgősségi használatra” hagyta jóvá – írta a vállalat közleményében.

Az új kínai védőoltás nagyon hatásosnak bizonyult az ellenőrző tesztelés során, amikor emlékeztető oltásként használták olyan embereknél, akik már kaptak más típusú vakcinát – tette hozzá a CSPC, további részletek ismertetése nélkül.

Az úgynevezett hírvivő, azaz mRNS-alapú védőoltásokat általában a leghatékonyabbnak tartják a súlyos fertőzőbetegségek, így a koronavírus okozta halálozások csökkentésében.

A hagyományos vakcinák működésének alapja, hogy fokozatosan hozzászoktatják az emberi szervezetet a vírus jelenlétéhez oly módon, hogy a legyengített vagy hatástalanított vírust közvetlenül a szervezetbe juttatják.

Ezzel szemben a koronavírus-világjárványban széles körben elterjedt, mRNS-alapú védőoltások másként működnek. Ezek a vírus egy kisebb elemére összpontosítanak: a SARS-CoV-2 vírus esetén a tüskefehérjére.

Az ilyen vakcina fő feladata, hogy a genetikai utasítások hordozóját, az úgynevezett hírvivő RNS-t juttassa az emberi szervezetbe, amely azután arra utasítja, hogy ilyen tüskefehérjét termeljen.

A szervezet immunrendszere ezt az önmagában ártalmatlan tüskefehérjét a koronavírus részeként fogja észlelni, és válaszul ellenanyagot, antitesteket fog termelni.

Kína eddig még nem engedélyezte semmilyen külföldi vakcina használatát az országban, sem a Pfizer–BioNTech, sem a Moderna vakcináit, amelyek szintén mRNS-alapú védőoltások.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még