Aktuális

Hazánk biztonsági helyzetéről tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter

Működik a kerítés: egyre több migráns próbálkozik Magyarország helyett Bosznia-Hercegovinán keresztül bejutni az EU-ba

Folyamatosan újabb útvonalakat keresnek a Balkánon keresztül érkező bevándorlók. Egyre többen adják fel, hogy átjussanak a magyar határzáron, ezért Szerbia után Bosznia-Hercegovina felé próbálkoznak, onnan Horvátország és Szlovénia felé mennek tovább. A szerb hatóságoknak azonban továbbra is sok a dolguk, hetente számolják fel a határ menti illegális táborokat.

Szarajevóba egymást követve érkeznek az újabb és újabb csoportok. Jelentős részük Afganisztánból, Pakisztánból és Marokkóból érkezik.

„Szerbiából jöttem ide. Most bent vagyok a befogadóközpontban, de hamarosan tovább megyek Horvátországba” – közölte egyikük.

Az illegális bevándorlók nem tervezik, hogy sokáig maradnának Bosznia-Hercegovinában.

Útjukat itt is embercsempészek segítségével folytatják.

Kapcsolódó tartalom

Az egyik marokkói bevándorló tervei szerint hamarosan elhagyja a balkáni országot. „Én is jártam Szerbiában. Lépésről lépésre haladok a kitűzött cél felé. Nem volt könnyű eljutnom idáig, de az a fő, hogy itt vagyok. Kicsit megpihenek, és megyek tovább Horvátországba, azután pedig Szlovéniába” – mondta.

Elmondásuk szerint a szarajevói taxisok szállítják őket az autóbusz-pályaudvarig, majd buszokkal folyatják útjukat a határ menti települések felé.

„A migránsok egyébként azt is elmondták, hogy a horvát határon sem könnyű nekik átjutniuk, mert a határőrök ott is gyakran elkapják őket, és visszafordítják. Ami a migránsok létszámát illeti,

az elmúlt egy hónapban a városban jelentős növekedés tapasztalható és most négyszáznál valamivel többen lehetnek”

mondta a közmédia tudósítója.

A migránsok közül sokan már olyan útvonalat terveznek, amelyben nem szerepel a magyar határ érintése a szigorú ellenőrzés és a határkerítés miatt.  Az illegális bevándorlók átlagosan egy-két napot töltenek itt, azután továbbmennek az uniós országok felé.

Kapcsolódó tartalom

„Próbálkoztam már a magyar határnál. Nem is egyszer. Nagyon sok volt a rendőr, ezért feladtam. Nehéz volt az út. Sokat gyalogoltam az erdőkben, és egy folyón is át kellett kelnem, de remélem hamarosan sikerül eljutnom Horvátországba, onnan pedig Olaszországba megyek majd” – ecsetelte a terveit egy marokkói migráns.

Szabadkán a migránsokat hetente összegyűjtik a rendőrök az utcákról és a közeli erdőből, majd a dél-szerbiai befogadóközpontokba szállítják őket, ahonnan pár nap múlva ismét a magyar határkerítésnél próbálkoznak, hogy az Európai Unióba jussanak illegálisan.

Kapcsolódó tartalom

A rendőrök által felszámolt táborok nem maradnak sokáig lakatlanok. Egyes helyekre azonban már nem mennek vissza a bevándorlók, helyette új táborokat létesítenek, amelyeket a hatóságok még nem ismernek.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még