Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Megússzák a börtönt a 12 éves iskolatársukat meggyilkoló német diáklányok

| Szerző: hirado.hu
Mivel a büntethetőségi korhatárt nem érik el, nem néznek szembe büntetőeljárással a 12 éves Luise Frisch életének kiskorú kioltói. A polgári jogi felelősség értelmében azonban a brutális gyilkosság elkövetői a jövőben pénzbeli kártérítést kötelesek fizetni az elhunyt kislány családjának az őket ért sérelmekért.

 

A 12 éves Luise Frisch halála egész Németországot megrázta. A Köln melletti Freudenbergben történt kegyetlen gyilkosság hátborzongató részletei közül a közvéleményt leginkább az elkövetők kora borzasztotta el – a kislány életét ugyanis a vele egyidős barátnői vették el.

A Luisét gyászoló hozzátartozók mostanáig képtelenek felfogni, hogy a német törvények értelmében nem folytatható büntetőeljárás a 12 és 13 éves lánnyal szemben, vagyis az ügyben sosem születhet ítélet.

Kapcsolódó tartalom

A polgári jogi felelősség tudatában ugyanakkor az elkövetők kártérítésre kötelezhetők, amelyet az elhunyt családjának kötelesek megfizetni, amint a jövőben munkaviszonyt kezdeményeznek. A kártérítés összegét a bíróság állapítja meg, a részletfizetés pedig akár harminc évig is eltarthat.

A legfrissebb hírek szerint az elkövetők és családjaik pszichiátriai tanácsadásban részesülnek, emellett erősen valószínű, hogy a jövőben új személyazonosságot is kapnak.

Heves vita alakult ki a büntethetőségi korhatár leszállításáról

A büntetőjogi felelősségről szóló törvényt Németországban pont száz éve, a weimari köztársaság fennállásának idején fogadták el, de a gyilkosságot követően máris sokan a törvény felülvizsgálatát követelik. A növekvő felháborodás miatt a freudenbergiek a törvénymódosítás követeléseként petíciót is indítottak, amit ez idáig százötvenezren írtak alá.

A német büntető törvénykönyv szerint „aki a bűncselekmény elkövetésekor nem tölti be 14. életévét, az bűnelkövetésre képtelen”. A jog ugyanis abból indul ki, hogy az e kor alatti gyermekek nem képesek különbséget tenni jó és rossz között. A törvények nemcsak a büntetőjogi következményeket tiltják, hanem minden ilyen esetben a büntetőeljárás megszüntetését írják elő.

Gunter Krings ügyvéd, a német ellenzéki Kereszténydemokrata Unió képviselője szerint sürgősen meg kell vizsgálni a büntethetőségi korhatárt Németországban.

„A jelenlegi törvény százéves, szorgalmaznunk kell a felülvizsgálatát. A gyerekek az utóbbi évtizedekben egyre gyorsabban fejlődnek, és ma már sokkal érettebbek, mint ötven évvel ezelőtt, nemhogy száz évvel ezelőtt. A 12-13 éves gyerekeknek már tudniuk kell, hogy nem szabad ölni” – fogalmazott Krings.

Marco Buschmann német igazságügyi miniszter ugyanakkor kijelentette, a súlyos bűncselekmények nem maradhatnak következmények nélkül.

Ezt a vitát hideg fejjel kell lefolytatni. A jogrendszerünk már most is rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyekkel reagálni lehet a 14 év alatti gyermekek által elkövetett súlyos erőszakos bűncselekményekre” – mondta Buschmann.

Forrás: Daily Mail

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: MTI/EPA/Heiko Hahnenstein)

Ajánljuk még