Aktuális

Hazánk biztonsági helyzetéről tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter

Macron: Folytatjuk az erőltetett menetet

| Szerző: hirado.hu
Szükséges rossznak nevezte az erősen vitatott módon kihirdetett, országos zavargásokat kirobbantó nyugdíjreformot Emmanuel Macron szerdai interjújában, melyet a TF1 és a France 2 televíziós csatorna élőben sugárzott. A francia köztársasági elnök leszögezte: bizalma töretlen a kormányfőben és az elharapódzó tiltakozó mozgalmakra reflektálva kijelentette: „Nem fogunk eltűrni semmilyen túlkapást!”

Bár némileg visszavett kedd esti, nagy meghökkenést keltő kijelentéseinek stílusából, Emmanuel Macron kifejezte eltökéltségét a vitatott körülmények között – a nemzetgyűlés megkerülésével – kihirdetett nyugdíjreform végrehajtása mellett – olvasható a Le Figaro című lap online kiadásában.

Kapcsolódó tartalom

Kijelentette: „A reformnak az év végéig hatályba kell lépnie.” Szerinte ez a záloga annak, hogy „összesen 1,8 millió honfitársunknak évente 600 euró körüli összeggel emelkedhessen a nyugdíja”.

Emmanuel Macron múlt csütörtökön döntött úgy, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott nyugdíjreformot, amely a nyugdíjkorhatár felemelését irányozza elő 62-ről 64 évre.

Kapcsolódó tartalom

Mégsem csőcselék

Azt követően, hogy

kedd este csőcseléknek nevezte az országos zavargások résztvevőit,

szerdai nyilatkozatában Macron már jóval visszafogottabb volt, korábbi nyilatkozatát átfogalmazva azt mondta: egyáltalán nem illegitimek a tüntetők.

Kedd este az államfő még arról beszélt, hogy azoknak, akik részt vesznek a nyugdíjreform elleni országos tiltakozó akciókban, „nincs legitimitásuk a néppel szemben, amely szuverén módon fejezi ki magát választott képviselőin keresztül”. Akkor még azt is hozzátette: „a csőcselék nem uralkodhat a nép képviselőin”, és óvott attól, hogy Franciaországban is előforduljon a brazíliai vagy az egyesült államokbeli erőszakhullámhoz hasonló.

A francia kormány nyugdíjreformja ellen tüntetők egy építkezés anyagait dobják lángoló barikádra a párizsi Concorde téren, a parlamenti alsóház, a nemzetgyűlés közelében 2023. március 17-én. A nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó törvényt a francia elnök parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki, mert elfogadásához nincs biztosítva a többség a nemzegyűlésben.
MTI/EPA/Teresa Suárez

Feszült várakozás előzte meg Macron szerdai nyilatkozatát.

Hat nappal azután, hogy a kormány az alkotmány 49-3 cikkelyét felhasználva szavazás nélkül, egyoldalúan elfogadta a nyugdíjreformot a nemzetgyűlésben, a tiltakozás továbbra is erős. A sztrájkok és blokádok számos ágazatban folytatódnak, és csütörtökre újabb mozgósítási napot terveznek. Emmanuel Macron a Le Figaro szerint arra számított, hogy a televíziós interjú enyhíti a feszültséget.

Kapcsolódó tartalom

Fel fogják oszlatni a zavargásokat

A kormány elleni bizalmatlansági indítvány kismértékű elutasításával bebizonyosodott, hogy nincs alternatív többség – kommentálta Emmanuel Macron a benyújtott, ám elbukott indítványt. Az interjúban az államfő

további bizalmáról biztosította Elisabeth Borne miniszterelnök asszonyt,

szerinte a politikus tovább vezeti a kormánycsapatot.

Az elnök – azzal együtt, hogy a nyugdíjreformot maga is szükséges rossznak nevezte, az országszerte kitört tiltakozó akciókra és a csütörtökre tervezett országos sztrájkra utalva kijelentette: „Nem fogunk eltűrni semmilyen garázdálkodást!” Jelezte: fel fogják oszlatni a zavargásokat.


Arra buzdította a kormányt, hogy lépjen fel erővel, és a hatósági kötelezettség kényszerítő eszközével úgy, ahogy a szemétszállításokra is rendőri erővel kötelezték sok helyen a sztrájkolókat.

Nem érdekli a népszerűség

A szakszervezetekkel kötött kompromisszum hiánya miatt sajnálatát fejezte ki ugyan, de jelezte: eddig egyetlen szakszervezeti erő sem lépett fel tárgyalási javaslattal. Azt is kifejtette: a népszerűséggel szemben a közérdeket választja, nem pedig a közvélemény-kutatásokat és a rövid távot.

Kapcsolódó tartalom

Macron arra reflektált, hogy a Le Journal du Dimanche című lap legfrissebb havi felmérése szerint (melyet az Ifop közvélemény-kutató végzett)

az elnök politikájával elégedettek aránya 28 százalékra csökkent

– ez a legalacsonyabb mutató a sárga mellényesek válsága óta.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Emmanuel Macron a G7 vezetőivel tartott videókonferencián a párizsi államfői rezidencián 2023. február 24-én (Fotó: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson)

Ajánljuk még