Aktuális

Hazánk biztonsági helyzetéről tájékoztatta a köztársasági elnököt a honvédelmi miniszter

Lengyelország orosz exportban továbbra is dobogós

| Szerző: hirado.hu
Lengyelország folyamatosan hazánkat bírálja, a háborúval kapcsolatos békepárti álláspontjáért, azonban eközben az Eurostat adatai szerint továbbra is milliárdos nagyságrendben érkeznek Oroszországba a lengyel exportcikkek.

Az Eurostat adatai szerint a lengyel export Oroszországba 2022 első felében ugyan meredeken csökkent, az év második felében azonban ismét emelkedni kezdett – írja a Remix News.

Kapcsolódó tartalom

Csak 2022 negyedik negyedévében Lengyelország 1,2 milliárd euró –469 milliárd forint – értékben exportált árukat Oroszországba.

Bár ez éves szinten 44 százalékos visszaesést jelentett 2021-hez képest, a Forsal lengyel hírügynökség szerint az év második és harmadik negyedévében megszokotthoz képest jelentős az emelkedés.

Az Oroszországba irányuló export a márciusi 300 millió eurós –117 milliárd forintos – és az áprilisi 200 millió eurós – 78 milliárd forintos –  kezdeti visszaesés után mostanra fellendülőben van, és rendszeresen havi 300 millió euró fölé emelkedik.

Az Oroszországba irányuló lengyel export teljes értéke 2022-ben 4,7 milliárd euró – 1836 milliárd forint volt.

Ez azt jelenti, hogy uniós szinten Lengyelország a harmadik legnagyobb oroszországi exportőr volt, nála csak Németország és Olaszország exportált többet.

Az Oroszországba irányuló lengyel exportot az ipari termékek dominálják, ezeknek az értéke közel 830 millió eurót – 324 milliárd forintot – tett ki. A második helyen a műszálas termékek álltak (371 millió euró – 145 milliárd forint), a harmadik helyen pedig a gyógyszerek 353 millió eurós – 138 milliárd forinto – értékesítéssel, amely tényleges 18 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. A lábbelik esetében is nőtt az Oroszországba irányuló export.

Nagymértékű visszaesést könyvelt el Lengyelország például a járművek és az elektromos cikkek értékesítése terén, illetve előre láthatóan gyakorlatilag megszűnt a robbanóanyagok és lőszerek exportja.

Az Oroszországból származó import értéke viszont jelentősen csökkent, 61 százalékkal esett vissza 2021-hez képest, ugyanis az import nagy részét az energia tette ki. A csökkenés az energiaárak emelkedése ellenére következett be. Ennek eredményeképpen Lengyelország az Oroszországból származó behozatal volumenét tekintve a második helyről a hetedik helyre esett vissza az EU-ban. Eközben Magyarország a másik irányba mozdult el, a 13. helyről a 3. helyre emelkedett az Oroszországból származó import 194 százalékos növekedésének eredményeként.

Orbán Viktor, elutasítja, hogy hazánk fegyvereket küldjön Ukrajnába, vagy, hogy fegyverszállítmányokat engedjen át a területén, hangsúlyozva, hogy Magyarország nem akar részt venni a háborúban. A kormány folyamatosan azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra szólítja fel a háborús feleket. Emellett a miniszterelnök számos alkalommal érvelt amellett, hogy az Oroszország elleni szankciók inkább nekünk európaiaknak, mint az oroszoknak ártanak, és hogy a szankciókat az év végéig fel kellene oldani.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotót: Stockphoto)

Ajánljuk még